Annons

Ska kvacksalveri tillåtas i vården?

Läkare får inte gå tillbaka till gamla tiders metoder och tillämpa den alternativa läkekonstens fula knep att genom förljugenhet pressa ut maximala placeboeffekter av verkningslösa preparat och behandlingar, skriver Berndt Andersson.
Debatt • Publicerad 24 mars 2011

Det är uppseendeväckande att en leg. sjuksköterska får ägna sig åt kvacksalveri utan att socialstyrelsens tillsynsenhet reagerar. Legitimerad personal är ålagd att arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet, så kallad ”evidensbaserad” medicin. Jag såg nyligen också en annons i BT där en legitimerad läkare i Borås annonserade att han behandlar barnlöshet och klimakteriebesvär med akupunktur. Detta är uppenbart avancerat kvacksalveri. Det finns inga som helst belägg för att akupunktur skall vara botemedel mot barnlöshet.

Att Miljöpartiet vill ha in alternativmedicin inom den offentliga vården är känt sedan tidigare. Den som besöker en vårdcentral eller annan vårdinrättning skall veta att man möter kvalificerad personal som arbetar efter vetenskap och inte möts av kvacksalvare. Detta ser jag som en absolut självklarhet.

Annons

Miljöpartiets propåer om så kallad komplementärmedicin inom vården måste tillbakavisas. Det finns gott om lycksökare, som för egen vinning utnyttjar människors godtrogenhet mot udda, helt verkningslösa behandlingsmetoder.

Birgitta Losman (MP) skriver ”ställ höga krav på komplementärmedicin”. Sanningen är att kraven på så kallad komplementärmedicin är mycket lågt ställda. Inte blir det bättre om Miljöpartiet får råda. För detta parti går idén om komplementärmedicinens förträfflighet före vetenskap. Detta kvacksalveri får fortgå om det inte uppenbart skadar individen. Det behöver inte finnas någon dokumenterad nytta. Enda undantaget i lagstiftningen är att man inte får utsätta barn för exempelvis homeopati. Vissa sjukdomar är också i lag undantagna från sådan behandling.

Våra skattemedel skall användas där de gör dokumenterad nytta och lindrar sjukdom och lidande. Utredningsmetoder och behandlingar inom den offentliga vården granskas ständigt. Behandlingar prövas och utvärderas. Nya riktlinjer för utredning och behandlingar tillkommer ständigt – och så skall det vara. Den så kallade komplementärmedicinen tillåts att leva sitt eget liv, om det inte handlar om rent brottslig verksamhet.

Jag efterlyser bättre kontroll av så kallade naturmedel och kosttillskott. Här finns ofta inblandning av beroendeframkallande och rent skadliga ämnen. Det drabbar främst våra ungdomar. Detta har också helt nyligen uppmärksammats i en undersökning.

All vård skall vila på vetenskaplig grund. Därför måste Miljöpartiets idé om ”öppnare samarbete” mellan skolmedicinen och komplementärmedicinen avvisas. Läkare får inte gå tillbaka till gamla tiders metoder och tillämpa den alternativa läkekonstens fula knep att genom förljugenhet pressa ut maximala placeboeffekter av verkningslösa preparat och behandlingar.

Den offentliga vården bör istället mer aktivt upplysa allmänheten om farorna med alternativmedicin. Inte sällan kan alternativmedicin fördröja diagnos av allvarliga sjukdomar.

Droger och örtextrakt som ges kan också ge allvarliga komplikationer i kombination med av läkare förskrivna läkemedel.

Berndt Andersson (M), Bredared

leg. läkare, vice ordförande i patientnämnden

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons