Ska fler äntligen se ljuset?

Över hundra tusen hushåll har köpt hushållsnära tjänster, vilket har skapat fler än 2.500 nya jobb, skriver riksdagsledamöterna Hillevi Engström och Elisabeth Svantesson (m).
Debatt • Publicerad 12 juli 2008

Det förra socialdemokratiska statsrådet Ylva Johansson har fått beviljat avdrag för hushållsnära tjänster. Ylva Johansson har varit en av de mest hårdnackade motståndarna till alliansens införande av hushållsnära tjänster – som egentligen borde kallas för ”svensson-nära tjänster”. Vi välkomnar Ylva Johanssons nyvunna insikt om de hushållsnära tjänsternas förträfflighet.

Varför då? Jo, sedan reformens införande 1 juli förra året har över hundra tusen hushåll köpt hushållsnära tjänster, vilket har skapat över 2.500 nya jobb. Antalet företag inom branschen har fyrdubblats under 2007. Samtidigt uppskattar över 70 % av befolkningen reformen och 9 % kan även tänka sig att arbeta inom branschen.

Skatteverkets sammanställning som presenterades i maj visar en stor succé där låg- och medelinkomsttagarna utgjorde en stor del av köparna. Majoriteten, 57 % av avdragen, kom från kvinnor och 52 % kommer från landsbygden. Det är alltså inte frågan om något storstadsfenomen, enligt Skatteverket.

Utöver detta kom över 10 % av avdragsansökningarna från låginkomsttagare, vilket totalt motsäger socialdemokraternas bild av ett överklassavdrag. Enligt Skatteverket ökar efterfrågan än mer nästa år och Demoskop menar att ytterligare 450.000 hushåll är villiga att pröva på, vilket i sin tur skulle skapa ytterligare 16.000 jobb. Succésiffrorna är därför bara början på en stor förändring.

Det är viktigt att betona att det verkligen inte handlar om ”överklassens pigavdrag” eftersom alliansen motsätter sig en sådan samhällssyn. Istället handlar det om vanliga människors möjlighet att få en bättre balans mellan arbete och fritid. Ytterst gynnar det inte bara kvinnorna, utan även barnen som får mer tid med sina föräldrar. Att föraktfullt kalla avdraget för en ”kvinnofälla” är därför grovt missvisande.

Fler och fler upptäcker reformens möjligheter. Det finns all anledning att tro att efterfrågan kommer att stiga när reformens fördelar blir än mer kända. Det är alltså inte bara Ylva Johansson som har insett reformens fördelar. Andra tidigare högljudda motståndare som har sett ljuset är Göran Persson och Anitra Steen. Det förra statsministerparet är numera nöjda, trots att Persson var både nedlåtande och aggressiv mot reformens införande.

Mycket tyder på att Ylva Johanssons och Göran Perssons nyvunna insikter har utgjort ett socialdemokratiskt trendbrott och vi hoppas att fler följer i samma spår. Det vore tråkigt om förutfattade meningar får stå i vägen för den hjälp som hushållsnära tjänster faktiskt innebär för människor som försöker få ihop livspusslet. Den som har behov av hushållsnära tjänster ska inte behöva förneka sig och sin familj dessa uppenbara fördelar. Det vore olyckligt – både för samhället som för familjen. µ

Hillevi Engström (m)

riksdagsledamot, ordf. i arbetsmarknadsutskottet

Elisabeth Svantesson (m)

riksdagsledamot, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.