Annons

Ska boråsarna bita i det sura äpplet?

U21 EM som spelas i Sverige 2009, har stora möjligheter att bli en riktig fotbollsfest.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2008

Borås med sin nya fina arena, var en av fyra städer där EM skulle spelas. Tre gruppspelsmatcher och en semifinal skulle boråsarna ha möjlighet att se. Nu hotas denna fest av en konflikt mellan Uefa och hamburgerkedjan Max.

EM kommer naturligtvis att öka fotbollsintresset i hela landet, vill vi boråsare missa denna möjlighet att se internationell toppfotboll?

Annons

Efter VM 1958 hade allsvenskan sina högsta publiksiffror någonsin och stadens stolthet Elfsborg skulle sannolikt få betydligt fler åskådare efter ett EM i hemstaden.

Näringslivet skulle jubla. Hotellnätter, shopping och turism skulle slå rekord. Detta kommer inte bara företagarna till godo, utan ger också arbetstillfällen.

Till detta kommer ca åtta timmars TV-exponering från Borås i hela Europa, ja även utanför Europas gränser. Hur mycket är inte det värt? Be en marknadsexpert räkna på detta och han/hon kommer att presentera svindlande belopp.

Släpper vi pengarna, så kan upplevelserna också bli fantastiska. Tänk att se några av Elfsborgs unga stjärnor representera Sverige i en eventuell semifinal på Borås Arena. Ett fullt möjligt scenario om Sverige tar sig dit. Vi kunde kanske fått se exempelvis Denni Avdic, Emir Bajrami , Jesper Florén och kanske ytterligare någon ung stjärna springa ut på Boras Arena och representera Sverige.

Vill vi missa en sådan fest? Skall göteborgarna i en omröstning i GT få bestämma över vårt öde? För det är sannolikt mest göteborgare som röstat, det är ju där flertalet av tidningens läsare bor. Skall de få ha hela festen för sig själva? Så vill tydligen hamburgerkedjan Max ha det. Bryr de sig om oss boråsare eller hungrar de efter PR och lite bråk med en konkurrent?

Uefa som lever på försäljning av TV-rättigheter och sponsorer pumpar årligen in stora summor till fotbollen. Visst, storklubbarna får mest. De är mest framgångsrika i Champions League och Uefa-cupen, men också Elfsborg fick ett antal miljoner av Uefa 2007 för sitt europaspel. Elfsborg erhöll också några miljoner i bidrag för att bygga Borås Arena. Utan de pengarna är det inte självklart att bygget hade klarats.

Uefa har nu hotat med att flytta matcherna från Borås. Än är loppet inte kört, men det gäller att få till en uppgörelse med Max som vägrar att stänga sin restaurang under matchdagarna som Uefa krävt. Ja de flesta boråsare känner till vad bråket handlar om. Men vet boråsarna vilket egentligt syfte Max har?

McDonald’s betalar årligen 300 miljoner till Uefa. Självfallet gör inte de eller någon annan storsponsor det av ideella skäl. Man vill ha exponering och exklusivitet vid stora fotbollsmatcher. Så fungerar elitidrotten idag. Ingen klarar sig utan sponsorer. Elfsborg skulle inte ha en chans till så stora framgångar utan tunga ekonomiska bidrag.

Max hävdar sin rätt. Visst de har ett hyresavtal, men vet också att de aldrig skulle kunna skriva ett liknande avtal på någon annan ny arena exempelvis den som håller på att byggas i Göteborg. Där tvingas man acceptera Uefas regler. En miss i hyresavtalet riskerar nu att spoliera boråsarnas EM-fest nästa år. Max kommer snällt att gå med på stängning av sin restaurang vid nya arenan i Göteborg under EM, men inte i Borås?

Göteborgarna jobbar nu stenhårt för att få arrangera Borås fyra matcher. Skall de få åtta och vi noll?

Annons

Här står vi nu med Pinocchios långa näsa. Hur känns det? ?

Sture Svensson

f.d. ordförande, styrelseledamot

Svante Elfving

styrelseledamot

Kjell Dabrowski

journalist och supporter

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons