Ska barnbidrag bli fattigbarnbidrag?

Förslaget från centern om att förändra barnbidraget är provocerande.
Debatt • Publicerad 30 mars 2008

Att de föräldrar som tjänar runt 20.000 kronor i månaden skulle stå utan barnbidrag skulle drabba många som verkligen behöver det.

Förslaget om att inkomstpröva barnbidraget är dåligt just för att det gör skillnad på barn. Man gör det till ett fattigbarnsbidrag istället för att ha ett generellt barnbidrag som går till alla. Risken med det är flera, dels riskerar detta att peka ut barn på ett otrevligt sätt, och dessutom riskerar förslaget att bli en hämsko för den, oftast kvinnan, som vill gå upp från deltid till heltid när barnen blir något större, då inkomstökningen inte skulle kompensera ett slopat eller sänkt barnbidrag. Dessutom skulle ett inkomstprövat barnbidrag, i ett eller flera led sluka så pass stora kostnader i ökad administration att det inte är försvarbart bara av det skälet.

Centerns förslag innebär att undersköterskan som jobbar heltid inte kommer att få något barnbidrag till sina barn. Och det innebär att det generella barnbidraget kommer att bli ett fattigbarnbidrag. Vad är det som händer med centern? Förslaget ser ut som angrepp mot den generella välfärden.

Ann-Christin Ahlberg (s)

riksdagsledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.