Annons

Sätt inte företagens kortsiktiga vinstintressen framför klimatet

Ska vi hindra den globala uppvärmningen behöver de som påverkar klimatet mest göra de största förändringarna, skriver Ida Legnemark.
Debatt • Publicerad 13 maj 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Greenpeace

De närmaste tio åren kan avgöra inte bara om vi lyckas vända utvecklingen som leder till global uppvärmning, utan också om vi kan förhindra att extremhögern får styra utvecklingen i Europa. Därför är årets EU-parlamentsval så viktigt. Många tycker att EU är svårt att förstå sig på, men valet handlar om precis samma värderingar som alla andra val. Det handlar om höger eller vänster, om mer till de rika eller jämlikhet för oss alla. Det handlar om att ta ställning till vad du tycker är viktigast – klimatet eller storföretagens vinster.

”Ska vi hindra högerextrema partier att nå makten måste samhället bygga på solidaritet.”

Många oroar sig över klimatförändringarna och förväntar sig kraftfulla åtgärder. Enligt FN behöver vi genomföra stora förändringar, ja, kanske förändra det ekonomiska systemet för att hindra klimatförändringarna. Det positiva är ändå att det fortfarande finns sätt att rädda vår planet. Frågan är bara om den politiska viljan finns? Tillsammans med andra gröna vänsterpartier i Europa föreslår vi i Vänsterpartiet en väg framåt för ett samarbete för social rättvisa och en kraftfull miljö- och klimatpolitik. Tillsammans med en växande, ung klimatrörelse visar vi att världen kan och behöver förändras. Det är inte så konstigt att Vänsterpartiet genomgående är det parti vars klimat- och miljöpolitik i EU får allra bäst betyg, det är för att vi föreslår strukturella förändringar, inte enbart små förslag som lägger ansvaret hos individen.

Annons

Vi menar att våra gemensamma resurser ska användas för att tillsammans bygga ut hållbara transporter och bostäder. Vi ska ta bort EU:s miljöfarliga subventioner och handel med utsläppsrätter och gynna de småskaliga, ekologiska jordbruken så att vi kan äta närproducerat.

EU borde vara en självklar arena för att bromsa den globala uppvärmningen, men i dag går EU:s politik alltför ofta i motsatt riktning. Det måste få ett slut. Det får vara nog med politik som sätter företagens kortsiktiga vinstintressen framför klimatet och vår gemensamma framtid. Det får vara slut med att lyssna på fossilkapitalets lobbyister och dags att ta människors oro över klimathotet på allvar. Med kraftfull utbyggnad av järnväg mellan Europas länder och en Carl Bildt-skatt på flyget för dem som flyger allra oftast, med gröna europeiska investeringar och stängda kolkraftverk gör vi skillnad.

Genom att låta dem som förorenar mest och som tjänar pengar på att strunta i klimatet betala, gör vi det möjligt att ställa om på riktigt. Det är hopplöst otidsenligt att sätta marknaden framför klimatet, EU behöver reformeras så att klimatet går före kortsiktiga vinstintressen. Klimatpolitik utan fördelning kommer inte att lyckas.

Vänstern har en avgörande roll att spela. Ska vi hindra högerextrema partier att nå makten måste samhället bygga på solidaritet. Det kan inte bara tjäna aktieägarna, de rika, de stora städerna eller de högst utbildade. Ska vi hindra den globala uppvärmningen behöver de som påverkar klimatet mest göra de största förändringarna – det är klimaträttvisa. Vi kan göra det som krävs om vi gör det tillsammans.

Ida Legnemark (V), kandidat i EU-parlamentsvalet

Ida Legnemark (V)
Ida Legnemark (V)Foto: Sanna Tedeborg
Annons
Annons
Annons
Annons