Satsa på framtiden – satsa på förnybar energi
Den moderate politikern Berndt Andersson (BA) tror inte på den ökande växthuseffekten (BT 11/3).
Han påstår att klimathotet har skapats för att staten skall kunna beskatta bensinen och elen med högre belopp.
Hur okunnig och cynisk får en politiker vara? Varför litar inte BA på FN:s klimatpanel (IPCC), som har konferenser med över tvåtusen oberoende forskare från hela världen? Dessa forskare slår fast att det är människans utsläpp av växthusgaser som orsakar temperaturhöjningar utöver de naturliga variationerna. Faktum är ju att koldioxidhalten har stigit från ca 275 till 375 milliondelar och att temperaturen stigit med över 0,7 grader C de senaste hundra åren. Detta låter inte så mycket, men den orsakar stor skada där det redan är för torrt. Ytterligare lite varmare medför vattenbrist och sämre skördar, vilket medför svältkatastrofer i bl.a Afrika samtidigt som det orsakar issmältning och översvämningar i andra delar av världen. Skulle temperaturen stiga över två grader kommer stora områden att bli obeboliga med folkförflyttningar och konflikter som följd.
Allt detta struntar Berndt Andersson i. Bara han får köra sin bil med billig bensin.
Nu när vi står inför mänsklighetens största utmaning, borde alla istället dra sitt strå till stacken. Även vi svenskar som släpper ut ca sju ton koldioxid per år, borde minska till de 1,7 ton som vetenskapsmän räknat ut att vara ett genomsnitt för alla världsmedborgare, om vi skall klara klimathotet. Därför är det viktigt att vi försöker begränsa t.ex. bensin/diesel bilar, oljepannor, överdriven konsumtion och energislöseri inom industrin och boende. Därför har klimatberedningen pekat på att koldioxidskatter är ett bra styrmedel, liksom satsningar på förnybar energi och kollektivtrafik (helst på järnväg).
I Sverige har vi goda förutsättningar att kunna öka andelen fossilfri energi eftersom vi har stora älvar som ger vattenkraft. I Borås kraftvärmeverk eldar vi med flis, som är en restprodukt vid avverkning till framställning av sågade trävaror. Dessutom är vi ganska duktiga på att sortera ut de brännbara soporna så att det ger både el och värme.
Det är denna positiva utveckling vi måste fortsätta med och utveckla ytterligare. T.ex. vindkraften som idag bara bidrar med ca 1 TWh, trots att vi har massor av mark och kust där det blåser bra. Riksdagens mål är att vindkraften senast 2015 ska ha ökat till 10 TWh. På tjugo års sikt är ett produktionsmål på 25–30 TWh fullt realistiskt.
Det största problemet med vindkraften kommer från herrar som Andersson, som ser vindkraften som en miljöstörande kostnad. BA borde istället vänja sig vid att se utbyggnaden som en god investering. Visst borde vi vara stolta även i Bredared om några vindkraftsverk placerades på lämpliga platser med tillräckligt avstånd från bebyggelsen! Vad gäller buller så hörs de bara på kort avstånd p.g.a. den utvecklade tekniken med rätt växellådor. Att vindkraften är lönsam förstår fler och fler vilket tyvärr leder till lång leveranstid innan de kommer på plats.
Jag håller med BA om att busstrafiken inte är tillräcklig i glesbygden. Men istället för att enbart kräva billig bensin borde vi efterfråga tätare bussturer till en låg taxa. Då skulle vi bli mindre bilberoende och få möjlighet att bli mer klimatvänliga. Om vi inte börjar leva miljövänligt nu kommer kostnaderna och skadorna att bli betydligt svårare att klara. Hänsyn till naturen och med människor som redan idag lever under svåra förhållanden måste komma före den egna egoismen.
Tommy Josefsson
Bredared
ledamot (v) i Borås Miljö och energi