Annons

Sänk sjuklönekostnaderna för företag

Fyra av fem jobb skapas av småföretagare.
Debatt • Publicerad 22 april 2014

Tack vare Centerpartiet vill regeringen nu sänka företagens kostnader för sjuklön genom ett nytt högkostnadsskydd som gynnar småföretag och betalas ut automatiskt.

Med ett högkostnadsskydd som gäller redan för de första dagarna när medarbetarna är sjuka, minskar vi risken för små företag att nyanställa och gör det lättare för människor som står långt från arbetsmarknaden att få ett jobb. 

Annons

Att skapa fler jobb och minska arbetslösheten är de viktigaste utmaningarna som Sverige står inför. Att ha ett jobb att gå till är grundläggande för att människor ska känna trygghet och frihet. Att fler jobbar är dessutom avgörande för att vi ska kunna finansiera välfärden i framtiden. 

De små företagen har skapat fyra av fem jobb under de senaste decennierna. Därför har regeringen genomfört en rad reformer som gör det lättare för företag att starta, växa och anställa. 

Nu tar vi ytterligare ett steg. En kostnad som företagare ofta lyfter fram som ett hinder mot att växa och anställa är kostnaden för när medarbetare blir sjuka. Idag är det arbetsgivarna som, bortsett från den första karensdagen, betalar sjuklön för sina anställda under de första två veckorna. Till skillnad från många andra utgifter är sjuklönekostnaderna extra problematiskt eftersom det är svårt att på förhand beräkna vilka kostnader man får när man nyanställer.

För att underlätta för företagen finns idag ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnaderna. Dagens system upplevs ineffektivt och krångligt. Små företag missgynnas i dagens högkostnadsskydd eftersom ersättningen från staten beräknas utifrån den genomsnittliga sjuklönekostnaden för samtliga arbetsgivare.  Eftersom sjukfrånvaron generellt är lägre i mindre företag är det få små företag som får del av dagens högkostnadsskydd. 

Nu inför vi därför ett nytt högkostnadsskydd för höga sjuklönekostnader som är bättre anpassad för små företag. Med vår utformning gynnas de mindre företagen eftersom ersättningen träder in tidigare för företag med färre anställda.  

För ett litet företag som har fem anställda med 25 000 kronor i månadslön och sjuklön fem dagar per anställd uppgår kostnaden till 22 000 kronor per år.  Med det nya högkostnadsskyddet får de då tillbaka omkring 12 000 kronor.

När skyddet väl har trätt in blir arbetsgivaren fullt kompenserad för sina kostnader upp till ett tak på 250 000 kr per år. Detta blir en påtaglig lättnad för de mindre företagens sjuklönekostnader även under de första dagarna av medarbetares sjukdom, vilket är en stor skillnad gentemot att enbart slopa ansvaret för den andra sjuklöneveckan. 

En ytterligare förbättring särskilt för de mindre företagen, är att vi nu ser till att företagen slipper krångel med att ansöka om ersättningen.

I det nuvarande högkostnadsskyddet går många miste om ersättning eftersom ansökningsförfarandet anses krångligt och det är lätt att missa att lämna in en ansökan. Vi ser nu till att utbetalningarna automatiseras så att alla som har rätt till det också får del av det.

Att sänka trösklarna för att anställa är nödvändigt för att skapa en grogrund till nya jobb i hela landet. Med minskade risker för höga sjuklönekostnader blir det också lättare för människor som står längre från arbetsmarknaden att hitta jobb. Det kallar vi växtkraft med närodlad politik.

Kerstin Hermansson (C) riksdagskandidat, Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons