Så säkrar vi livsmedlen
Danielsson måste ha missat år av internationell forskning som visar att jordbruket – inklusive det svenska som Danielsson kallar världens bästa – är en viktig orsak till att jordens resurser utarmas.
Den centrala frågan är alltså inte om vi måste ändra jordbruket utan hur. FN:s generalsekreterare menar att ”business as usual” inte kommer att klara framtidens livsmedelsförsörjning. Istället krävs satsningar på ett agroekologiskt jordbruk, det vill säga ett som inte utesluter men inte heller förutsätter dyr konstgödsel och dyra bekämpningsmedel utan bygger på platsens resurser. Konkreta exempel visar att skördarna med dessa metoder kan öka med 50–100 procent. Det säger också de 400 jordbruksexperter som gjorde IAASTD, världens hittills största utvärdering av hur kunskap, vetenskap och teknik inom jordbruket kan bidra till en hållbar utveckling.
Världens småbönder försörjer redan runt halva världens befolkning. Enligt FN:s specialrapportör för rätten till mat, Olivier De Schutter, kan småbrukarnas skördar fördubblas på tio år med agroekologi.
För att klara livsmedelsförsörjningen krävs även att vi radikalt minskar det stora svinnet, utjämnar fördelningen av livsmedel och i delar av världen minskar köttkonsumtionen.
Danielsson tycks också tro att vi inte värnar det svenska jordbruket. Tvärtom – lantbruket är en nyckelsektor för hållbar utveckling. En satsning på agroekologiska metoder ger svenskt jordbruk ett försprång och möjlighet att ta marknadsandeler. Redan nu är ekoprodukter det snabbaste växande marknadssegmentet, men vinsterna tas inte hem av de svenska lantbrukarna utan de danska och holländska.
Danielsson har fel när han påstår att vi är emot genteknik. Föreningen är teknikneutral och inte låst till ett visst jordbrukssystem. Istället bedömer vi grödor utifrån deras inverkan på miljö, djurhållning och människor.
Johanna Sandahl
vice ordförande Naturskyddsföreningen