S vill ha ordning och reda i välfärden
Alliansregeringen har varit väldigt passiv, och saknar vilja eller handlingskraft att åtgärda de missförhållanden som finns i välfärdsverksamheterna. De har inte tagit sitt ansvar för att motverka vinstsyfte eller för att kvaliteten sjunker.
Vi vill motverka vinstsyfte genom nationella regleringar så man inte kan ha lägre personaltäthet eller lägre kostnader på områden som påverkar kvaliteten. Vi vill ställa tuffare krav på vilka som ska få vara välfärdsaktörer. Kompetens, seriositet och långsiktighet är nyckelord. Vi vill ställa krav på öppna böcker med redovisning på enhetsnivå, så att det blir tydligt hur skattepengarna används. Självklart ska privata och kommunala aktörer behandlas lika. Självklart vill vi hushålla med våra gemensamma resurser. Men man ska inte spara på det som är avgörande för kvaliteten – till exempel lärartätheten i skolan eller bemanningen i äldreomsorgen.
Kommuner, regioner och landsting ska fortfarande vara de som bestämmer kvalitetsambitionerna. De ska själva kunna välja att rikta upphandlingar till icke vinstdrivna aktörer om de så önskar. Det ger de kommuner som idag bara har privata utförare en möjlighet att garantera en bättre mångfald. Vi vill också förändra Lagen om valfrihetssystem så att kommunerna inte är tvingade att införa fri etableringsrätt.
Det behövs också bättre nationell tillsyn – och där finns redan myndigheter som Skolinspektionen och Socialstyrelsen. Det ska vara möjligt att göra oannonserade kontroller, utfärda sanktioner och dra in tillstånd. Välfärden finansieras av oss alla, tillsammans. Då är det rimligt att ställa krav på allas rätt till insyn. Personal som har privata arbetsgivare ska idag anmäla missförhållanden inom företaget, men inte till någon oberoende instans. Det vill vi ändra på. Meddelarfriheten ska gälla för alla.
Vi socialdemokrater tror generellt på samverkan som ett bra sätt att utveckla välfärdssamhället. Alla behövs i den utvecklingen. Välfärden är ingen illusion som Reinfeldt påstod på 1990-talet. Välfärden är ytterst levande och har en självklar plats i vårt framtida samhälle. Räcker inte de åtgärder vi nu föreslår är vi beredda att skärpa lagstiftningen ytterligare. Välfärdsaktörer ska tjäna välfärden inte tjäna på den.
Phia Andersson (S)
riksdagsledamot från Södra Älvsborg