Annons

Rysk roulette med livsmedelsförsörjningen

Den svenska miljövänliga jordbruksmodellen som vi alla är så stolta över har dock förlorat mark mot den billigare importen av mat från andra länder med sämre djurskydd och vars jordar läcker mer till Östersjön. Sverige är idag ett av Europas mest importberoende länder vad gäller livsmedel, skriver Staffan Danielsson.
Debatt • Publicerad 10 september 2012
Foto: 

Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet har en mycket radikal miljöpolitik. Den förtjänar att granskas, framförallt när även Socialdemokraterna ansluter sig.

Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet har målet att jordbruket ska drivas utan mineralgödsling, utan att några kemiska bekämpningsmedel ska kunna användas och utan växtsorter som till exempel tål torka och står emot svampsjukdomar genom förädling med hjälp av genteknik. Man är därför också emot potatissorten Fortuna som står emot bladmögel vilket skulle onödiggöra kemisk svampbekämpning och gynna ekopotatisen.

Annons

Socialdemokraterna följer i spåren och vill nu fördubbla det ekologiska jordbrukets andel av åkerareal och offentlig upphandling i Sverige till hela 30 procent, trots att avkastningen sjunker med upp till 40 procent, priserna ökar med 30 till 60 procent och de offentliga miljöersättningarna och upphandlingskostnaderna ökar med miljardbelopp.

Visst är ekojordbruket ett miljöalternativ, baserat på ett radikalt och ibland lite fyrkantigt koncept som förbjuder användning av modern teknik i flera viktiga avseenden. Det är en viktig nisch och dess erfarenheter kan fungera som spjutspets för hela jordbruket. Men även det moderna miljövänliga svenska jordbruket i övrigt (det ”konventionella”) som står för 95 procent av produktionen är ett bra miljöalternativ, baserat på en resurseffektiv användning av insatsmedel inom ramen för världens strängaste miljö- och djurskyddsregler, vårt kalla klimat och goda etik.

Den svenska miljövänliga jordbruksmodellen har dock förlorat mark mot den billigare importen av mat från andra länder med sämre djurskydd och vars jordar läcker mer till Östersjön. Sverige är idag ett av Europas mest importberoende länder vad gäller livsmedel, nästan hälften importeras.

Detta är en alarmerande utveckling och den kompenseras inte av att ekoproduktionen under samma tid mångdubblats från nästan ingenting till nära fem procent av den sjunkande produktionen.

Livsmedelsarbetareförbundet, som in på bara skinnet ser hur livsmedelsindustrin ”flyttar ut”, är också starkt kritiskt till Socialdemokraternas ensidiga fokus på dyrare mat som sällan är något alternativ för exempelvis barnfamiljer och ensamstående föräldrar.

Låt oss bortse från dubbelmoralen och hyckleriet i att först ställa höga krav på miljöhänsyn och djurskydd i vårt eget jordbruk och sedan köpa alltmer mat från andra länder med lägre krav. Men frågan har djupare aspekter. Idag hungrar 900 miljoner människor av världens befolkning. År 2050 beräknas världsbefolkningen ha ökat med två miljarder till nio miljarder, och FN:s livsmedelsorgan FAO anser att matproduktionen måste öka med 70 procent, en enorm utmaning. Just nu skenar matpriserna efter torka i USA.

Att som Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet då intala människor att det är realistiskt att Sveriges och världens jordbruk i stor skala skulle kunna ställas om till eko är att spela rysk roulette med världens livsmedelsförsörjning.

Därför tar Naturskyddsför-?eningen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna på sig ett mycket stort ansvar när man så ensidigt koncentrerar sina visioner och politiska förslag till det ”ekologiska” jordbruket, med de risker för världens och Sveriges livsmedelsförsörjning som jag visat på. Hur gagnas miljö, djurskydd och kretslopp av att världens bästa ”konventionella” jordbruk fortsätter att minska, och hur gagnas Sverige av att livsmedelsjobb och livsmedelsindustri flyttar till andra länder?

Staffan Danielsson (C)

riksdagsledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons