Riv upp LAS

Sommarens ledighet börjar för de flesta att ta slut och många återvänder till sina arbetsplatser. Men det är idag långt ifrån alla som har jobb att gå tillbaka till, och det gäller i synnerhet unga människor.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2009

Vi har idag en rekordhög ungdomsarbetslöshet och arbetslöshetssiffror på över 30 procent för unga. Det enskilt största hindret för unga att få jobb är inte lågkonjunkturen utan arbetsmarknadslagstiftningen som diskriminerar unga människor.

Turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd håller tillbaka unga människor i arbetslöshet i dåliga tider samtidigt som den låser ute samma människor i högkonjunktur. Tiden då man förväntas jobba hela livet på samma arbetsplats är sedan länge förbi. Istället söker man konstant nya utmaningar och är beredd att byta jobb när man inte längre stimuleras eller utvecklas på arbetet. Tyvärr väljer inte regeringen med Moderaterna i spetsen att bejaka detta utan försöker istället att tillsammans med LO lagstifta fast en svunnen tid.

Moderaterna behöver förnya såväl politiken som retoriken för att kunna vara trovärdiga i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Det är uppenbart att dagens arbetsmarknadsmodell diskriminerar ungdomar och försämrar Sveriges konkurrenskraft. 

I dessa tider då vi behöver fler som anstränger sig mer väljer SSU på sin kongress att kampanja för att vi alla ska jobba färre timmar. LO-borgen producerar debattartiklar till attack mot visstidsanställningar i snabbare takt än deras ombudsmän hinner fika och regeringen inför AMS-åtgärder istället för mer politik för riktiga jobb. Sverige har, under socialdemokratiskt styre, redan testat idén med AMS-åtgärder och det lämnade en fjärdedel av landets ungdomar i arbetslöshet efter tolv år vid makten. Och det i brinnande högkonjunktur. 

Men LAS är inte bara orättvis. Det är ett regelverk som också innebär minskad rörlighet på arbetsmarknaden. Den som har ett jobb vågar inte byta arbete eller utbilda sig till ett nytt yrke eftersom detta omedelbart leder till att man hamnar sist i turordningssystemet. Dessutom bidrar LAS till att många inte heller får chansen i goda tider. Företag drar sig för att växa och anställa när de vet att investeringarna i ny personal är väldigt osäkra. Alla pengar det kostar att lära upp och skola in någon ny hamnar ju i sjön om nedskärningar skulle bli nödvändiga. 

Dagens regelverk borde bytas ut mot ett, där den som gör det bästa jobbet, oavsett kön, bakgrund, etnicitet eller ålder har bäst chanser att behålla jobbet. Rättvisan ökar och ger oss större förutsättningar att ta oss igenom krisen och se till att fler har möjlighet att förverkliga sina livsmål. 

För Sveriges skull måste Moderaterna nu byta fot i denna del av arbetsmarknadspolitiken. Mycket är redan gjort. Jobbskatteavdrag, lägre arbetsgivaravgifter för personer mellan 18 och 25 år och tydligare regler kring bidrag och ersättningar har haft en god effekt. Reformtakten har tyvärr efter detta haltat, men situationens allvar kräver nu ytterligare reformer och ändrad lagstiftning.

Moderaterna skulle vinna mycket på att bryta med LO istället för att bryta med en generation av unga människor. Att göra upp med diskriminerande regler på arbetsmarknaden är avgörande för att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Och det skulle ge hopp till unga människor och framtidshopp i Sverige.

Niklas Wykman

Förbundsordförande MUF

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.