Annons

Riktig utveckling av närsjukvården

Under Socialdemokraternas 14 år vid makten har Skene lasarett plockats av verksamhet, efter verksamhet, trots att man vid upprepade tillfällen hävdat att lasarettet ska få utvecklas.
Debatt • Publicerad 6 september 2014
Skene lasarett ewfter ombyggnaden.
Skene lasarett ewfter ombyggnaden.Foto: Lars-Ãke Green

För inte så länge sedan invigdes nya fina lokaler på Skene lasarett – men stora delar av huset står ändå tomt.

Moderaterna vill fortsätta utveckla närsjukvården. Det handlar kort och gott om att den sjukvård människor behöver ofta, ska finnas nära. I närsjukvården kan ingå verksamhet som utförs på såväl sjukhusen, som i primärvården eller i kommunens regi. För äldre multisjuka människor vill vi pröva om regionen i samverkan med berörda kommuner kan skapa anpassade vårdplatser till exempel på lokalsjukhusen. Överhuvudtaget tror vi att en hög grad av samverkan mellan lasarettet, primärvården och äldreomsorgen gynnar alla parter såväl kvalitativt som ekonomiskt.

Annons

Vi moderater vill ge regionens mindre sjukhus som Skene lasarett, utökade möjligheter till självbestämmande genom lokalt ledarskap och egna ekonomiska ramar. Vi är också positiva till att låta personalen ta ett större ansvar för utvecklingen och ta hjälp av lokala entreprenörer för att fylla lasarettet med verksamhet och innehåll.

En klar och viktig skiljelinje mellan oss och socialdemokraterna går vid synen på nya politiska styrelser för lokalsjukhusen. Vi hävdar bestämt att det behövs mer sjukvård vid lokalsjukhusen, inte fler politiker och större administration.

Att socialdemokraterna lovar vitt och brett i valrörelser är inget nytt. Vid omvalet 2011 utställdes en rad vallöften. Paradlöftena gällde akutsjukvården och ambulanssjukvården. Vem minns till exempel inte löftet om max en timma på akuten? Verkligheten efter ytterligare en mandatperiod med (S) vid rodret för Västra Götalandsregionen och sjukvården är ännu längre väntetider på akutmottagningarna – Södra Älvsborgs Sjukhus har tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, de absolut längsta väntetiderna – i hela landet.

De utlovade satsningarna på ambulanssjukvården har uteblivit, vårdköerna växer och vårdgarantin uppfylls inte. Detta är inte personalens fel – tvärtom. De gör så gott de kan utifrån de ramar som politiken gett dem.

Den 14 september är det val. Lägg då din röst på ett parti som håller det man lovar, som har viljan och förmågan att leverera.

Tomas Johansson (M) och Lars Holmin (M) kandidater till regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons