Replik: Tvåpartisystem – nej tack

Den 8 oktober redovisades i Borås Tidning en opinionsundersökning från Demoskop.
Debatt • Publicerad 9 oktober 2008

M: 28,4, fp 4,9, c 4,5 och kd 3,2 procent. Tillsammans 41 procent. S får i samma undersökning 44,9 procent.

I samma tidning skriver Katarina Larsson en lång ledarartikel om att socialdemokraternas företrädare inte har gemensamma presskonferenser och/eller sitter i samma radiostudior som vänsterpartiet och miljöpartiet.

Får jag vara så förmäten att jag ber Katarina Larsson läsa ovanstående sifferserie en gång till.

Eftersom vi i Sverige har fyraprocentspärr vid val till riksdagen drar vi bort kristdemokraternas 3,2. Då återstår 37,8 på den borgerliga sidan. Övervikten för s blir då 7,1 procentenheter. Siffrorna talar för sig själva.

Katarina Larssons hela resonemang tyder på att hon vurmar för ett tvåpartisystem. Nu har vi inte det i Sverige, men om vi vill införa ett sådant är det bara att höja spärren till 5 eller kanske 8 procent. Jag tror inte det vore bra för vårt land, men om BT:s ledarskribent vill ha det så argumentera för höjd spärr vid val till riksdagen, men sluta tjata om att socialdemokraterna ständigt skall uppträda tillsammans med andra partier. Vi är ju enligt artikeln i BT som jag hänvisat till inte så små!

Det tycks vara så att BT tycker det är bra att de fyra borgerliga partierna raderar ut sig själv för enighetens skull. Det må vara, men sluta med kraven att socialdemokraterna skall göra likadant.

Om den borgerliga regeringen kan ”hantera kriser som den vi ser idag” återstår att se. Bengt Westerberg, tidigare folkpartiledare, satte i varje fall frågetecken för det i samtal med Ingvar Carlsson i onsdagen morgoneko.

Arne Kjörnsberg

Svar: Jodå, precis som Arne Kjörnsberg är jag en rätt noggrann läsare av BT och har läst även den opinionsundersökning han refererar till. Och visst, om resultatet från den också blir valresultat behöver ju s, som Kjörnsberg säger, inte bekymra sig om eventuellt samarbete med andra partier. De klarar sig på egen hand och bör i så fall gratuleras till det på valkvällen den 19 september 2010.

Nu är det ju rätt långt kvar dit och möjligen lite våghalsigt för s att ta ut några sådana segrar i förskott. Kanske var det också därför som Mona Sahlin i går, på just en gemensam presskonferens med miljöpartiet, förklarade att de båda fördjupar sitt samarbete och tänker presentera en gemensam regeringsplattform för väljarna inför valrörelsen 2010.

Till sist. Nej, jag vurmar inte för något tvåpartisystem. Jag vurmar för tydliga besked i politiken.

Katarina Larsson

Politisk redaktör

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.