Rent spel, alla kort på bordet – det är allt vi begär

För innevarande mandatperiod så har den borgerliga alliansen c, m, kd och fp, bestämt sig för att bilda en ”majoritet” i Ulricehamns kommun.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2008

En majoritet i kommunfullmäktige har beslutat att alliansens gemensamma handlingsprogram ska gälla för alla kommunala verksamheter och detta för hela mandatperioden. Det är med andra ord detta program som utgör grunden för det politiska arbetet i Ulricehamn.

Kommunfullmäktige består av 49 ledamöter, alliansen har tillsammans 27 mandat och får därutöver vid beslut i kommunfullmäktige mestadels stöd av Sveriges pensionärers intresseparti, 3 mandat, och sverigedemokraterna, 1 mandat. Tillsammans blir detta 31 mandat. I och med detta har man i alliansen en betryggande majoritet och kan av egen kraft besluta om och driva igenom precis den politik man själva vill.

Det finns idag ytterligare tre partier representerade i kommunfullmäktige. Det enskilt största partiet, socialdemokraterna, har 14 mandat, miljöpartiet de gröna 2 mandat och vänsterpartiet 2 mandat. Tillsammans 18 mandat.

Oppositionspartierna har av väljarna fått ett helt annat uppdrag än att vara stödpartier till alliansen. Vi har egna handlingsprogram som tar sin utgångspunkt i den dialog vi fört med våra väljare om en positiv utveckling för Ulricehamns kommun.

Vi i miljöpartiet de gröna, socialdemokraterna och vänsterpartiet har följande enkla och självklara krav:

Vi begär inget mer än att få tillgång till alla fakta och all viktig information i god tid inför beslut. Vi kräver rimliga arbetsvillkor och ett arbetsklimat som bygger på öppenhet, ärlighet och delaktighet på lika villkor. Vi kräver vår lagliga och självklara rätt till yttrande- och åsiktsfrihet. Vi kräver inget annat än att få lägga egna förslag och rösta vid beslut utifrån de mandat våra väljare har gett oss. Detta utan att bli anklagade och märkta av alliansmajoriteten med uttryck som att vi ”för krig, kastar grus i det kommunala maskineriet, bara ägnar oss åt politiskt käbbel, bara står för ett dåligt och destruktivt arbetsklimat, är nejsägare till allt”, och så vidare.

Den som ger sig tid att studera kommunens olika mötesprotokoll skall finna att det inte finns någon sanning i detta. Däremot har majoriteten uppenbara svårigheter att komma överens, vilket får mycket negativa konsekvenser för kommunens utveckling.

Vi vill inte bli indragna i och skuldbelagda för att kommunens ledarskap inte fungerar. Detta är våra enkla och självklara krav. µ

Ingegerd Borg-Saviharju (mp)

Jan Forsman (s)

Jan-Olof Sundh (v)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.