Regeringens jobbpolitik är som ett dåligt skämt
Konjunkturinstitutet bedömer exempelvis att 100.000 jobb kommer att försvinna i landet och att arbetslösheten stiger till åtta procent kommande år. Regeringens felbedömning kan däremot inte bara skämtas bort eftersom den kommer att få allvarliga konsekvenser. Framför allt så kommer det inte att finnas tillräckligt med arbetsmarknadsinsatser för att möta de enorma behov som nu uppstår. De arbetslösa kommer att skickas till en arbetsförmedling som redan idag går på knäna på grund av otillräckliga resurser och tidigare anställningsstopp. Frågan är vilka som regeringen tänker sig ska lotsa de arbetslösa till jobb eller utbildning?
Den lista på insatser som regeringen hittills genomfört för att försöka få fler i arbete är ingen munter läsning. Ett exempel är den så kallade jobbgarantin för unga. Av de 10.832 ungdomar som var inskrivna i augusti fick knappt 600 utbildning och endast sju hade praktik. Resten lämnades kvar i passivitet. Den politiken låter som ytterligare ett dåligt skämt från regeringen.
Sänkningen av arbetsgivareavgiften för ungdomar som regeringen drivit igenom har också utvecklats till en riktig flopp. Riksrevisionen konstaterade nyligen att varje nytt ungdomsjobb i genomsnitt kostat närmare en miljon kronor att skapa. Samtidigt har företag med många ungdomar anställda tjänat flera miljoner utan att det skapats ett enda nytt jobb. Trots den svidande kritiken så går regeringen nu vidare med mer av den politik som misslyckats. Nästa år genomför de ytterligare en sänkning av arbetsgivareavgiften för alla ungdomar.
Socialdemokraterna tycker det är viktigare att fokusera jobbinsatserna på de ungdomar som faktiskt är arbetslösa. Därför vill vi slopa arbetsgivaravgiften helt för de arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa ungdomar. Det skulle förbättra möjligheterna för cirka 20.000 ungdomar att få jobb. Det är bättre än att bara öka vinsterna för de företag som redan har unga anställda.
Vi vill även ha en satsning på 5.000 förstajobbet-avdrag under nästa år. Det innebär en skattereduktion för arbetsgivaren på två tredjedelar av lönen. Genom denna kan ungdomar som har den rätta utbildningen, men som saknar erfarenheten eller de rätta kontakterna, få chansen att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också öka antalet lärlingsutbildningsplatser med 5.000. Det skulle ge långtidsarbetslösa ungdomar möjligheten att läsa in ämnen de saknar och ha arbetspraktik parallellt – något som passar många bättre än den vanliga komvuxutbildningen.
För att fler människor ska kunna få den utbildning och kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar vill vi öka antalet platser på bland annat högskolan, komvux och kvalificerad yrkesutbildning. 20.000 människor skulle därmed få avsevärt bättre möjligheter att matcha de jobb som finns.
Regeringens försämringar i a-kassan har inneburit att de som nu blir arbetslösa drabbas orimligt hårt ekonomiskt. Vår inställning är att den som blir arbetslös inte ska behöva gå från hus och hem. Därför vill vi höja taket i a-kassan och öka ersättningsnivån till 80 procent av lönen. En trygg arbetslöshetsförsäkring bidrar till en flexibel och dynamisk arbetsmarknad.
Socialdemokraterna har en politik för fler jobb och ökad trygghet. Regeringens jobbpolitik är däremot som ett dåligt skämt.
Phia Andersson (s)
Riksdagsledamot från Sjuhärad