Annons
Debatt

Regeringen tänker inte kasta pengarna i sjön

Borås och Sjuhärad utgör glädjande nog ett trevligt undantag – antalet varsel är begränsat och i Borås till och med färre än förra året och arbetslösheten är fortfarande mycket låg i alla Sjuhäradskommunerna.
Debatt • Publicerad 22 november 2008

Den globala finanskrisen och lågkonjunkturen drabbar även Sverige och förstärks av en allvarlig kris inom bilindustrin. Västsverige har drabbats extra hårt. Visserligen går Sverige in i denna situation med en historiskt låg arbetslöshet och mycket starka statsfinanser, men det skapar ändå påfrestningar på samhället och oroar många, både anställda och småföretagare.

Om Borås och Sjuhärad även framöver kommer att klara sig bättre än andra återstår att se, men bara under oktober fick arbetsförmedlingen i Borås in 434 nya lediga jobb.

Annons

Regeringen möter den dystra konjunkturen med en mycket offensiv budget för 2009 och framåt med 32 miljarder extra i satsningar på infrastruktur och forskning, extra stimulanser för att anställa och sänkta skatter för både löntagare och pensionärer som stimulerar konsumtionen och lindrar problemen för hushållen. Arbetsförmedlingen disponerar nästa år hela 38 miljarder för arbetsmarknadspolitiken. I dagsläget har man dessutom 1,5 miljarder extra att disponera för att hantera de direkta konsekvenserna av varslen, och dessa pengar kan användas över hela landet. Till detta kommer ett stort antal extra utbildningsplatser i det vanliga utbildningssystemet som följd av regeringens budget. För att inte i grunden lönsamma företag skall drabbas av likviditetsproblem har regeringen också satt av 5 miljarder för extra likviditetsstöd och exportstöd till mindre företag, och Riksgäldskontoret erbjuder vid sidan av detta omfattande krediter till de större företagen. Regeringen har visat stor handlingskraft hittills, vilket också belönats med stadigt stigande opinionsstöd.

Socialdemokraternas upprepade utspel där man kräver ”större krafttag mot arbetslösheten” är väntade. När man är opposition kan man utlova snabba åtgärder utan täckning i budgeten hur ofta och hur mycket som helst. Socialdemokraterna hade inte ens täckning för alla sina förslag i sin tidigare alternativa budget, och varje dag kommer nya utspel som inte finansierats. Man skryter om ett paket på 17 miljarder ena dagen och fem nya miljarder några dagar senare. Varifrån man skall få pengar till alla sina förvirrade utspel framgår inte. Åtgärderna är inte heller genomtänkta. Kan någon förklara hur ett extra engångsutbetalt barnbidrag i december till alla barnfamiljer kan marknadsföras som en del i ett paket för att hjälpa dem som mister jobben på Volvo? Socialdemokraternas höjda inkomstskatter för alla löntagare nästa år tar för övrigt tillbaka hela det extra barnbidraget på bara några månader.

Inget är så lätt som att kasta ut tiotals miljarder av skattebetalarnas pengar i ogenomtänkta åtgärder som kanske inte ens ger någon effekt. När pengarna sedan är slut finns inget kvar att satsa, om inte staten lånar upp stora summor. Vi vet alla hur det går med räntor och valutor om vi skapar stora budgetunderskott. Om oppositionen får bestämma är vi snart där. Socialdemokraternas ekonomiska lättsinne kombineras dessutom med ett totalt sammanbrott mellan oppositionspartierna när det gäller att enas om ett politiskt alternativ.

Nu gäller det i stället för regeringen att noga analysera vilka ytterligare åtgärder som ger bäst effekt för satsade pengar. Inga meningslösa populistiska ”paket” utan genomtänkta insatser som prioriterar de människor som drabbas av uppsägning och de branscher som drabbas värst av krisen. Som bas ligger de stora satsningarna i statsbudgeten som börjar verka från årsskiftet. Utöver detta kan det säkert behövas ytterligare pengar till arbetsförmedlingen, och åtgärder för att hjälpa konkurrenskraftiga delar av bilindustrin igenom den värsta krisen. Dessa frågor har nu högsta prioritet, både för den svenska regeringen och för politikerna i EU.

För egen del tycker jag det känns tryggt med Anders Borg vid det svenska ekonomiska rodret när det blåser orkan på de ekonomiska haven.

Alternativet Östros/Ohly känns ärligt talat lika illa som att sitta i en otät eka på ett stormpiskat hav utan åror och med en trasig flytväst.

Jan Ericson (m)

Riksdagsledamot Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons