Regeringen gynnar de rika

I Sverige vinner man inga val på att säga att man vill ha större inkomstskillnader, så de borgerliga döljer det med nysvenska fraser som: ”Det ska löna sig att arbeta”, skriver tre vänsterpartister.
Debatt • Publicerad 16 september 2013

Det kom en rapport från OECD. Bilden av Sverige som landet med de minsta inkomstskillnaderna krackelerade. Vi har halkat ned från första till en icke hedrande 14:e plats bland OECD-länderna och vi är det land där inkomstskillnaderna ökar snabbast.

Men är det någon liga Sverige bör toppa så är det Jämlikhetsligan. Studier visar att jämlika samhällen mår bättre medan stora inkomstskillnader är dåligt för samhällsutvecklingen. Att Sveriges inkomstskillnader ökar är resultatet av en medveten ekonomisk politik. Men i Sverige vinner man inga val på att säga att man vill ha större inkomstskillnader, så de borgerliga döljer det med nysvenska fraser som: ”Det ska löna sig att arbeta”.

Det verkliga resultatet: De tio procent rikaste har fått 79 000 kronor mer i plånboken medan de tio procent som har lägst inkomster har mindre idag än 2006.

Medan Anders Borg (M) låter avgångna generaldirektörer behålla skyhöga löner så kräver han sänkta ingångslöner för undersköterskor som har 17 000 kronor i månaden. Annie Lööf (C) toppar med att ingångslönerna på hela arbetsmarknaden bör sänkas med 20 procent. Nu vet vi alltså vad det betyder att ”det ska löna sig att arbeta”.

Siffrorna visar att det lönat sig allra mest för högavlönade och rika (oftast män), och minst för dem som gör det verkliga jobbet. Enligt regeringens egna siffror har ökningen av den relativa fattigdomen varit åtta gånger så stor under 2006–20111 jämfört med 2002–2006. Och för den som har oturen att bli sjuk eller arbetslös lägger regeringen på en straffskatt.

Enligt riksdagens utredningstjänst betalar arbetslösa och sjuka idag cirka 880 kronor mer i skatt/månad jämfört med den som har ett jobb, vid en inkomst på 12 000 kronor/mån. En pensionär med samma inkomst betalar cirka 300 kronor mer.

Idag är var tredje pensionär fattig. En majoritet är kvinnor och inom de närmaste åren kommer varannan kvinna som går i pension att göra det som fattigpensionär. Det är tacken för allt slit och allt ansvar de tog.

Idag finns det nästan elva arbetslösa sökanden på varje arbete enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Inga coacher i världen kan klara den ekvationen. Det som krävs är fler jobb.

Även ur rent samhällsekonomisk vinkel är politiken misslyckad. Med lägre löner och en anorektisk offentlig sektor så minskas efterfrågan. Regeringen får sannerligen inte hjulen att snurra, snarare är de ett politikens grustag.

Vänsterpartiet vill göra tvärtom och skapa en bättre a-kassa och sjukförsäkring och höja underhållsstödet. Vi vill ändra lagstiftningen så att fasta jobb på heltid blir norm. Antalet anställda i välfärden behöver öka. Detta tillsammans med samhällsnyttiga investeringar skapar verkliga jobb.

Vi vill se ett skattesystem där man betalar lika mycket i skatt vid lika inkomst. Förmögna ska betala skatt och skatt ska betalas efter bärkraft. Låt oss slå in på en ny väg för framtiden, byggd på anständighet och omtanke, på solidaritet och gemenskap.

Ulla Andersson (V)

ekonomisk-politisk talesperson

Ida Legnemark (V)

gruppledare Borås

Lisa Tjärner

ordförande Vänsterpartiet Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.