Regeringen drar åt tumskruvarna

Det är en allvarlig tendens att många vid Försäkringskassans omprövning fått sina behov kraftigt minskade beroende på kassans nya direktiv att tolka assistanslagstiftningen. Vad har det inneburit för den enskilda människan som fått sin assistans kraftigt minskad, undrar skribenterna.
Debatt • Publicerad 10 september 2012

Vittnesmålen från personer som blivit av med assistansersättningen ökar. Måttstocken har blivit hårdare och idag ingår bara så kallade integritetskänsliga delar av grundläggande behov som grund för assistansersättning. Exempelvis när det gäller personlig hygien, måltider och att klä av och på sig skall det göras en subjektiv bedömning om det är integritetskränkande eller inte.

Låt oss först av allt göra klart att vi inte i någon del stöder fusk och felanvändning av skattemedel. Det är en stöld och leder många gånger till misstänkliggörande av hela grupper när det i själva verket handlar om ett fåtal individers ohederliga agerande. Men det får inte leda till ogenomtänkta åtgärder.

Det är just vad inslag i rege-?ringens lagrådsremiss gör genom att begå våld på den assistansberättigades integritet så att individen inte längre är en fri och jämlik medborgare.

Regeringen vill genom att assistansanordnaren får ansvarar för hur den enskilde använder sin assistans införa ett kontrollsystem som tar bort den enskildes självbestämmande.

Enligt förslaget skall assistansanordnaren bli ersättningsskyldig om den enskilde använder sin assistans fel. Uppgiftslämnare kan knappast bli någon annan än assistenten. Det borgar knappast för en förtroendefull relation, och var finns den assistansberättigades självklara rätt till integritet? Det är också befogat att fråga sig om det är assistentens uppgift att avgöra vad som är ”felanvändning”. Man gör en fråga av det som borde vara självklart – den assistansberättigades rätt att avgöra vilken assistans som behövs och önskas. Sanningen är att det handlar om människors rätt att bestämma över sitt liv.

Det är också en allvarlig tendens att många vid Försäkringskassans omprövning fått sina behov kraftigt minskade beroende på kassans nya direktiv att tolka lagstiftningen. Vad har det inneburit för den enskilda människan som fått sin assistans kraftigt minskad? Då menar vi inte bara statistik på hur många, utan vad det verkligen inneburit i deras livssituation. Det bör regeringen och ansvarig minister ta reda på.

Lena Hallengren (S) och Lennart Axelsson (S), båda ledamöter i socialutskottet, kräver att riksdagen ger Försäkringskassan ett snabbuppdrag att ta fram dessa fakta, inte bara en sifferstatistik över hur många som fått minskad assistans. Då går det att ta ställning till hur vi behöver agera och om och hur lagen i så fall behöver förtydligas eller ändras.

En sådan genomgång av läget brådskar och borde ligga på so-cialutskottets bord när riksdagen öppnar i höst. Regeringens passiva inställning håller inte. Ansvarigt statsråd Maria Larsson (KD) måste börja engagera sig och ta ansvar för assistansreformen. Det handlar om enskilda människor och deras levnadsvillkor, inte om statistik!

Vi ställer helt upp på deras förslag.

Lena Palmén (S)

kommunalråd Borås

Inga-Kersti Skarland (S)

gruppledare Ulricehamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.