Annons

Regel nummer 1: Ta bort många regler

Centerpartiet har alltid värnat om företagen, speciellt de små och medelstora.
Debatt • Publicerad 21 april 2008
Pappersexercisen ska minska för företagen.
Pappersexercisen ska minska för företagen.Foto: Scanpix

Vi var ganska många som var skeptiska när vi inför valet lovade en minskad regelbörda med 25 procent. Kan det verkligen vara möjligt?

I veckan presenterade näringsminister Maud Olofsson 600!! konkreta förslag på regelförändringar från regeringen. Ett steg på vägen till att fram till år 2010 minska regelkrånglet med 25 procent. Regeringen vill göra det lättare att driva företag genom att ta bort onödiga regler. Den administrativa bördan ska, och måste bli lättare. Ett Regelråd skall inrättas, nya regler och lagar ska granskas ur förenklingssynpunkt, en handlingsplan skickas till riksdagen förutom de 600 konkreta förslag på regelförenklingar som är framtagna.

Annons

Handlingsplanen har tagits fram av tolv departement och 52 myndigheter, de har haft regeringens uppdrag att ta fram underlaget för regelförenklingsarbetet. Näringsdepartement är det departement inom Regeringskansliet som i första hand ansvarar för och samordnar regelförenklingsarbetet.

Regeringen har som mål att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med minst 25 procent till 2010. Hur långt har vi då kommit? Näringslivets regelnämnd (NNR) uppskattar att de förenklingsåtgärder som regeringen hitintills har genomfört eller aviserat innebär besparingar med upp till 10 miljarder kronor per år för företagen. Det motsvarar ungefär ca 40 procent av målet på 25 procent.

Det finns med andra ord fortfarande en del för regeringen att arbeta med, men centerpartiet kommer att fortsätta driva på frågan för att lyckas nå målet till år 2010. Vi pratar inte bara om hur viktiga företagen är. Vi gör det också enklare, roligare och lönsammare att vara företagare, inte minst för Sjuhäradsföretagarna!

Kerstin Hermansson

Seglora

2:e vice ordf. centerpartiet i Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons