Debatt

Rättvisepartiet: Vi hedrade fascismens offer

Debatt ,

Svar till ledaren "Vänstern förstör Kristallnatten", BT 14/11.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en stolt tradition av kamp mot fascism. Den 9 november arrangerades en manifestation i Borås för att uppmärksamma minnet av Kristallnatten.

Att manifestationen inte bara var en historisk minnesstund utan också en politisk manifestation som drog de historiska lärdomarna för att ta avstamp mot fascismen idag, provocerade Lars Näslund på Borås Tidnings ledarsida.

Under rubriken ”Vänstern förstör Kristallnatten” kritiserar Näslund RS. ”Vänstern försöker sudda ut Kristallnattens budskap. Den säger att den använder Kristallnatten för att bekämpa dagens rasism – men fördunklar minnet av dess offer”, påstår Näslund.

Om Näslund hade varit på platsen hade han kunnat höra talet undertecknad höll: ”Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 utgjorde kulmen på de våldsamma pogromer mot judar som genomfördes i Tyskland. Attacken genomfördes av nazisternas beväpnade grupper. Över 409 judar mördades, 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.”

Men Näslund är inte intresserad av vad som sades utan har en politisk agenda. Han utelämnar medvetet i sin historietolkning att de första Hitler mördade var kommunister och socialister.

När judiska butiker och synagogor angreps i Tyskland, var det efter fem år av förföljelse mot vänstern som borgarklassen i Europa gav sitt helhjärtat stöd till och som Näslund idag vill sudda ut och förminska. 

Det finns många inom borgerligheten som inte vill att den verkliga historien om nazisternas väg till terrorväldet kommer fram. Minnet om Kristallnatten 1938 och Förintelsen ska göras till moraliska ställningstaganden och opolitiska manifestationer utan att koppla dessa med vår tids förtryck i spåren av fascistisk terror.

När fascismen är på frammarsch i Europa och högern likt på 1930-talet anpassar sig till den är det en oansvarig inställning. De vill att vi ska glömma vilka som förde Hitler till makten, den tyska kapitalistklassen. 

Borgerligheten överlämnade statsmakten till nazisterna. Hitlers första regering var en koalition mellan nazisterna och högern. Nationalism, rasism och kapitalism förde världen till denna mänskliga katastrof.

RS glömmer inte vilka politiska intressen som förde nazisterna till makten och på vilken sida Borås Tidnings ideologiska bundsförvanter stod på 1930-talet.

Under 1933 bildade moderaternas motsvarighets ungdomsförbund vad som blev det svenska nazistpartiet. De hade då under lång tid organiserat uniformerade ”kampgrupper”.

På Kristallnattens minnesdag mindes vi folkmordet på judar, romer, kommunister och socialister, vi hedrade dem som gav sina liv i kampen mot fascism.

Kristofer Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna

Svar direkt:

Jag konstaterar att RS medvetet valt att inte bjuda in judiska representanter till en manifestation på årsdagen av Kristallnatten.

Jag står för att RS och andra inom vänstern sedan länge försökt sudda ut budskapet i Kristallnatten, om ett statligt beslutet folkmord, genom att försöka göra dagen till en allmän dag mot rasism och fascism. 

Jag noterar även hur representanter för motsvarande evenemang i Uppsala i efterhand djupt skrivit att ”vi tar kritiken mot vår manifestation (...) på yttersta allvar och som organisation vill vi be om ursäkt” samt att man ”tappat fokus från grundfrågan”.

Jag noterar också hur arrangörerna i Göteborg var noga med att inga partipolitiska symboler fick synas under deras manifestation, som samordnades med den judiska församlingen.

Lars Näslund

politisk redaktör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.