Debatt

Räddningspaket för Borås – besparingar kan stoppas

Debatt Artikeln publicerades
Stadshuset Exteriör
Stadshuset Exteriör

Skattebetalarna i Borås ska få den välfärd de betalat för, skriver Annette Carlson.

Moderaterna har samlat oppositionen och presenterat ett räddningspaket för välfärden. För Borås innebär det att flera av de besparingar som aviserats inom kommunens verksamhet kan stoppas. Skattebetalarna i Borås ska få den välfärd de betalat för.

Stefan Löfven (S) lovade 2014 lägst arbetslöshet i EU år 2020. Istället fick vi unionens lägsta tillväxt. Det får konsekvenser. Att Sveriges kommuner pressas av minskade skatteintäkter och ökade kostnader är en direkt följd av regeringens misslyckade politik för jobb och tillväxt.

Samtidigt har regeringen prioriterat friår så att folk ska kunna vara lediga istället för att skjuta till medel nog till landets kommuner. Moderaterna har under hösten, tvärtom, påtalat vikten av en extrabudget för att säkra välfärdens finansiering.

”De besparingar som nu aviserats inom förskola, grundskola, gymnasieskola, socialtjänst och funktionshinderverksamhet kan stoppas.”

Januaripartierna har nu meddelat att de i april tänker ändra i den egna budgeten, som gällt i bara tre veckor.

Finansministern har alltså underkänt sin egen budget och till sist gett oss rätt om välfärdens underfinansiering, men behovet av pengar till välfärden här och nu kvarstår. Därför har Moderaterna förhandlat om en extrabudget med resten av oppositionen. Det har resulterat i ett räddningspaket för att säkra skola, vård och omsorg för svenska skattebetalare.

Totalt innebär det att välfärden stärks med 7,5 miljarder kronor i Sverige under 2020. För Borås innebär 57 miljoner extra till välfärden och att de besparingar som nu aviserats inom förskola, grundskola, gymnasieskola, socialtjänst och funktionshinderverksamhet kan stoppas.

Den ändringsbudget vi föreslår är fullt finansierad för att inte försvaga offentliga finanser. Det sker genom att Miljöpartiets friår inte blir av – och att Centerpartiets ingångsavdrag – som bedöms ha begränsad effekt på sysselsättningen – ställs in. För oss är det prioriterat att satsa på välfärden och – när ekonomin tillåter – skattesänkningar för breda löntagargrupper som har betydligt större effekt på sysselsättningen.

När regeringen inte klarar av de mest grundläggande uppgifterna samlar Moderaterna oppositionen och rättar till misstagen.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.