Public service-avgift

Nästa år ska riksdagen på nytt ta ställning till hur en TV och radio i allmänhetens tjänst, public service (PS), ska finansieras. Den senaste utredningen föreslår att TV-avgiften byts ut mot en PS-avgift.
Debatt • Publicerad 5 september 2008

TV-avgiften är fel redan av det skälet att dess behållning endast tillfaller tre PS-bolag, medan samma TV-ruta behövs för att även andra sändande företag ska kunna nå ut med sitt programstoff.

Den föreslagna PS-avgiften är dock fortfarande en kurragömmalek med ord. PS-avgiften liknar i än högre grad en obligatorisk skatt, ty vem kommer i praktiken inte att inneha ett medium – TV, dator, mobil – som inte kan förmedla en hel PS-kanals innehåll? Med registreringen av olika apparatinnehav och indrivning av PS-avgift följer också en viss kostsam administrativ byråkrati som i och för sig redan finns på plats om man i stället väljer att finansiera PS via statsbudgeten.

Det är svårbegripligt hur man i åratal intalat sig att med en avgift följer ett oberoende medan med en skatt följer ett beroende. TV-avgift och reformmedel ur den s.k. rundradiofonden till SVT, RR och UR beslutas årligen av riksdagen. Statsskatter beslutas också av riksdagen. Skillnaden är i själva verket hårfin.

Henrik Järrel

Frilansjournalist, f.d. riksdagsledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.