Annons

Provokativ alkoholpolitik

Svensk alkoholpolitik är brottsprovokativ och alkoholistfrämjande.
Debatt • Publicerad 6 maj 2008

Alkohol i alla former beskattas hårdare i Sverige än i övriga EU-länder. Spritmoralismen har många baksidor. Den leder till ökad alkoholism och även till miljöförstöring

Svensk alkoholpolitik har också skapat langaren som säljer med god förtjänst till barn och till dem som jobbar och inte hinner ta spritbussen eller släpkärrrebilen till Puttgarten eller Rostock.

Annons

Langaren kan vid varje resa tjäna upptill 15.000 SEK skattefritt och har inte sällan a-kassa som extrainkomst.

Även ur miljösynpunkt är det förkastligt med miljarders liter öl som får åka långtradare från Sverige och i fullastad släpkärra hem.

Sänks alkoholskatten till EU-nivå är det bara intressant för den som langar till barn att köpa alkohol utomlands. Det bör då bli lättare att identifiera dem som säljer alkohol till barn och ungdom. Idag finns langaren som snabbnummer i allt för många mobiltelefoner – men det är svårt att styrka brott.

Marianne Isaksson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons