Politiskt mygel i konstbranschen

Få branscher är så korrumperade som konstnärlig verksamhet.
Debatt • Publicerad 22 januari 2008

En överväldigande majoritet av Sveriges konstnärer och konsthantverkare är enig om detta ledsamma förhållande. Det har avsatt talrika vittnesbörd i litteraturen och förra året också ett tungt vägande nedslag i filmhistorien. Människor med kreativitet och begåvning får stå tillbaka för mediokra figurer, som genom rätta kontakter med media, rätt organisationstillhörighet, rätta politiska åsikter, rätt innehav av kapital o.s.v. ständigt äger företräde. Minst lika många duktiga konstnärer diskrimineras genom detta kamaraderi som det antal dilettanter utan större konstnärliga förtjänster som lyfts till skyarna.

Två av de ”konstnärer” vars verksamhet beskrivs i Borås Tidning den 19 januari råkar såsom av en händelse vara aktiva politiker i nyckelställning, och båda får inte oförväntat idel rosor i recensionerna. Låt oss närmare betrakta fallet i Borås, som väldigt tydligt talar om vad det är fråga om.

Det handlar om en ”konstnär” som större delen av sitt liv varit företagare i reklambranschen. Det han vid mogen ålder presterat bedöms av auktoriteterna som ytligt och konstlöst. Borås Tidnings kulturchef, som ibland vågar tala klartext, klassade nyligen hans konst som ”förutsägbar”. Nu får han en helsida i Borås Tidning i samband med en utställning på ett litet privat galleri. Hur många av Borås flera hundra konstnärer vederfars sådan ära?

Så här långt skulle denna ära möjligen kunna vara slumpens verk, men en vidare läsning av artikeln i BT får mitt blodtryck att stiga betydligt:

* Den här personen sitter i kulturnämnden samtidigt som han är utövande konstnär!

* Han representerar folkpartiet, vilket även innehar ordförandeposten i kulturnämnden!

* Den utställning det här är fråga om invigdes av Borås Konstmuseums politiskt tillsatte chef!

Och så råkar jag veta dels att museichefen och kulturnämndens ordförande umgås privat, dels att den aktuelle producenten av den röda samlagsskildringen i BT ”med nerv och lust” förekom på affischer tillsammans med kulturnämndens ordförande inför valet 2006! Och alla tre stödde aktivt det vedervärdiga spektaklet Pinocchio – ett flagrant övergrepp mot stadsbilden i Borås och det värsta övergrepp mot den representativa demokratin som någonsin presterats i kommunen! Och som drevs i fullmäktige av vårt folkpartistiska kommunalråd!

Tala om skadlig vänskapskorruption! Tala om trovärdigheten hos folkpartiet! De båda aktuella politikerna borde, om det fanns minsta gnutta av anständighet hos dem, omedelbart lämna sina politiska förtroendeuppdrag! Konstmuseichefen borde med omedelbar verkan omplaceras till något arkiv!

Man kräks nästan över att något sådant här kan förekomma – i Sverige!

Bo Göran Carlsson

fil.dr, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.