Plan- och bygglagen hämmar tillväxten
Kristid är också rätt tid att bygga för framtiden men den svenska plan- och bygglagen (PBL) är oförutsägbar och gör stadsbyggnadsprocessen slumpartad. Studier har visat att ett bygglovsärende som går på ett par veckor i ett fall kan ta flera år i ett annat. Hur kommunerna väljer att hantera PBL är en självklar tillväxtfråga men minst lika viktigt är i vilken utsträckning enskilda särintressen tillåts gå före den allmänt önskvärda utvecklingen.
Trenden för bostadsproduktion har varit vikande sedan flera årtionden, trots att ekonomin och befolkningen långsiktigt växer på många håll. Bostadsbyggandet bromsade in kraftigt under 2008 och väntas minska ytterligare under 2009. Samtidigt står vi nu inför en rejäl utmaning då de stora barnkullarna födda på 90-talet kommer ut på bostadsmarknaden. Men medan städernas växtvärk blir allt värre och bostadsbristen blir ett allt större problem, är hanteringen av byggärenden ofta hopplöst fördröjd.
Det finns många exempel på hur spännande byggplaner försenats av en otidsenlig lagstiftning, en långsam byråkrati och/eller av högljudda särintressen som protesterar. Vad och var det ska byggas, vems intressen som ska väga tyngst eller om dagens plan- och bygglagstiftning är en förutsättning eller ett hinder för tillväxten, är frågor som inte kan eller får undvikas. Vare sig man ser till helheten eller enskilda ärenden är det uppenbart att PBL är på väg att utvecklas till en faktor som hotar den svenska tillväxten och konkurrenskraften.
Ett ännu värre problem är att den alltmer oförutsägbara lagen undergräver politikers trovärdighet och legitimitet. Vad som har sagts i ett sammanhang spelar ingen roll eftersom alla processer kan överklagas och tas om. I slutänden blir slumpen, uthålligheten och förmågan att provocera fram högljudda opinioner avgörande för stadsbyggnadsprocessen. Detta är några av slutsatserna som författaren och docenten Jan Jörnmark kom fram till i sin senaste bok Övergivna planer - en plan- och bygglagstiftning i behov av en haverikommission?
Dagens planlagstiftning står ofta i vägen för en önskvärd utveckling i städer landet över. Med en fortsatt urbanisering måste många städer som exempelvis Borås förtätas vilket innebär att dessa problem sannolikt kommer att öka. Allt fler grupper med enskilda intressen använder sig av dessa motsägelser för att överklaga beslut och driva olika typer av bevarandekrav.
Vi applåderar regeringens ambition att nu ta fram en plan- och bygglagstiftning med en effektiv och enklare planprocess, kortare handläggningstider och ökad rättssäkerhet, men det räcker inte om man inte samtidigt reformerar överklagandeprocessen. De självklara målen för en ny seriös lagstiftning måste vara transparens, enkelhet och förutsägbarhet. Detta är exakt de egenskaper som den nuvarande lagstiftningen saknar.
Rudolf Antoni
Ansvarig näringspolitik
Fastighetsägarna Borås