Pinsamt, Littorin!

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger att han är orolig över att arbetsplatsolyckorna, särskilt dödsolyckorna, ökar. Enligt Littorin är enskilda anställda och arbetsgivare ansvariga för olyckorna.
Debatt • Publicerad 16 september 2008

Arbetsmarknadsministern menar att ökningen beror på att de anställda lider av ”Tarzanmentalitet” vilket tycks betyda att de slarvar med sin skyddsutrustning. Littorin nämner inget om regeringens delansvar för dessa tragiska olyckor, som har berövat 120 människor livet på ett och ett halvt år. Han nämner inte att regeringen har minskat Arbetsmiljöverkets anslag med 158 miljoner kronor från år 2007, vilket ska jämföras med de 33 miljoner han nu vill ge verket från år 2009. Nedskärningen innebar att Arbetsmiljöverket tvingats säga upp många medarbetare med specialistkompetenser. Bland annat har flera av de inspektörer som varje dag utförde arbetsmiljöinspektioner på arbetsplatser och som visste vad som fungerar i verkligheten tvingats sluta.

År 2007 lade Littorin också ner Arbetslivsinstitutet, en världsunik forskningsbaserad kunskapsbank inom arbetsmiljöområdet. Dessa åtgärder tillsammans med att regeringen dragit åt tumskruvarna i arbetslivet genom mer brutala regler i sjukförsäkringssystemet och a-kassan, har bidragit till att ohälsan ökar på arbetsplatserna.

De utlovade 33 miljonerna är ett alldeles för litet steg på vägen för att rätta till de problem Littorin själv har åstadkommit. Sammantaget har regeringen kraftigt skurit ner anslagen till såväl praktiska som vetenskapliga arbetsmiljöfrågor.

Vi föreslår att regeringen ser till att Arbetsmiljöverket får en anständig budget och skrotar sina planer på luddiga utredningar. Det är beklämmande att en minister skyller allvarliga problem inom sitt eget ansvarsområde på enskilda anställda och arbetsgivare. När Littorin skryter med så kallade satsningar på ett område som han i själva verket kraftigt skär ner, är det vilseledande och pinsamt.

Ulla Lindqvist

Vice ordförande i LO

Annette Carnhede

Ordförande i Fackförbundet ST

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.