Pengarna formar svensk hotbild

Det är hög tid att ändra hotbildsbedömningen i svensk försvarsdebatt. Alltför länge har pengarna format hotbilden och inte tvärtom.
Debatt • Publicerad 27 september 2012

Det var därför dåvarande försvarsminister Mikael Odelberg (M) avgick. Reinfeldt och Borg ersatte honom med en lydig jasägare, nämligen Tolgfors. Förhoppningsvis kommer efterträdaren, Karin Enström, att ha mer klös i nyporna när det gäller landets säkerhetspolitik än företrädaren hade!

Ett krig mellan Ryssland och Geor-gien tycktes aldrig ha föresvävat svenska politiker, än mindre Rysslands nu avslöjade geografiskt vidsträckta ambitioner att försvara ryska intressen i Östersjön eller rysktalande minoriteter i sin nära omvärld, Baltikum inkluderat, liksom nya robotar i Kaliningrad.

Inte ens rapporter om Rysslands snabba upprustning tycks störa nattsömnen för finansminister Borg. Statsministern verkar handlingsförlamad av Borgs framfart i försvarsfrågan.

Därför är det glädjande att höra att Jan Björklund (FP) förespråkar en viss militär upprustning på Gotland samt att en försvarspolitisk talesman från S ifrågasätter den alltmer accelererande nedrustningsivern hos ” de nya Moderaterna”.

Överste Bo Pellnäs avslutade för en tid sedan ett inlägg i DN med orden ”för övrigt anser jag att Gotland måste försvaras”. Jag själv och fler med mig, tycker att hela Sverige skall försvaras. (Vilket också anges i bl.a. 2009 års försvarsbeslut ). Detta måste ske uteslutande av Sverige, med svensk trupp, eftersom det torde vara otänkbart att räkna med hjälp utifrån, om vi själva inte visar något intresse av att försvara Gotland!

Den ryska gasledningen, som tydligen skall övervakas av Ryssland från gotländska Slite hamn, kommer troligen inledningsvis att bevakas med obeväpnade ryska fartyg. Osannolikt är det inte att det kommer att uppstå någon form av konflikt mellan Ryssland och något land i Västeuropa, varvid Putin stryper gasleveranserna och samtidigt ställer krav på Sverige att få hamntillgång för örlogsfartyg med rysk marktrupp för yttre bevakning i Slite. Den, som har tillgång till Gotland kan behärska Östersjön med flyg- och sjömålsrobotar. Den lilla invasionen av Gotland har därmed inletts. Sverige har i nuläget inga militära resurser för att tvinga bort Ryssland från vårt territorium.

Varför är norska och finska hotbildsbedömningar helt olika den svenska? Våra blåögda politikers uraktlåtenhet att ta den snabba ryska militära upprustningen på allvar, kan i framtiden komma att generera lidande för kommande generationer i Sverige!

Claes-Henric Löfgren

fd övlt vid fd I 4 i Linköping

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.