På bekostnad av djurens hälsa?

Under ett par månader före valet, talade de flesta etablerade partierna sig varma för landsbygden.
Debatt • Publicerad 24 oktober 2014

Det fanns ingen gräns för hur man älskade just den landsbygd som man varit med om att montera ned sedan 60-talet. Nu är det upp till bevis.

Just nu pågår förhandlingar kring ett frihandelsavtal mellan EU och USA (TTIP). Frihandel är i grunden bra, men inte om den sker på olika villkor. Om vi ser till de bitar i avtalet som rör lantbruket, är det av yttersta vikt att se till att det inte tummas på Sveriges goda djurhållning.

I USA används antibiotika i förebyggande syfte. 80 procent av den antibiotika som används i landet går till tamdjursuppfödning. Antibiotikan behöver inte skrivas ut av veterinär, utan kan införskaffas fritt.

I Sverige är siffran 16 procent och ges bara till sjuka djur samt förskrivs av veterinär. I USA tillåts tillväxthormoner och beta-agonister som skall främja en snabb tillväxt. Uppfödarna kan använda detta och liknande medel för att få fram djur med en högre kötthalt och lägre fetthalt.

Beta-agonister används som tillväxtbefrämjande medel i foder i många länder utanför EU, till nötkreatur, grisar och kalkoner. I Sverige och övriga EU-länder är dessa medel inte tillåtna.

Vi har följt MRSA-skandalerna från vårt grannland Danmark, människor har till och med avlidit i sviterna av infektioner. Multiresistenta bakterier som är ytterst svårbehandlade med antibiotika, vill vi ta den risken?

Vill vi översvämmas av billigt amerikanskt nötkött, på bekostnad av svensk djurhållning? Bra och etisk djurhållning måste få kosta lite mer. Många lantbrukare har det redan svårt i sin verksamhet.

Samma gäller kycklinguppfödning i USA. Istället för att se till att förhindra salmonella i djurbesättningarna, doppas slaktkropparna i klorbad innan fortsatt hantering, i hopp om att få bort salmonellabakterier. Det är så fjärran från vår syn på djurhållning man bara kan komma.

Landsbygdspartiet oberoende kräver att våra förhandlare inför TTIP-avtalet tar upp undantag som skyddar och upprätthåller vår goda djurhållning.

Magnus Malmsten

Norrtälje

Arne Gunnarsson

Markaryd

Pierre Ländell

Kinda

Johan Berg

Töreboda

Pia-Maria Johansson

Nora

Gunilla Fluur

Sollefteå

Erica Åhström

Uppsala

Per Grängstedt

Hällefors

Berit Söderström

Järfälla

Anders Leijonhielm

Svenljunga

Landsbygdspartiet oberoende

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.