Övervinsterna bör inte försvaras

Kennet Krantz skriver i BT att han har svårt att förstå det kontroversiella i att vinster går till företag inom den skattefinansierade välfärden.
Debatt • Publicerad 1 oktober 2012

Låt mig förklara: Sveriges skattebetalare är upprörda över att företag verksamma inom välfärden plockat ut övervinster, samtidigt som de levererat vård av dålig kvalitet. Svenska folket vill nu se ett stopp för de orimliga vinstuttagen, men samtidigt uppskattar de sin valfrihet.  

Det är nu Svenskt Näringsliv och Kenneth Krantz borde fråga sig: hur kan vi förhålla oss konstruktiva till detta och hitta en lösning? Men så sker tyvärr inte idag. ?Istället har Svenskt Näringsliv gått man ur huse för att konservera de orimliga regler vi uppenbarligen har idag för vilka vinster som tillåts i välfärden.

I värsta fall är det så att många nu har börjat inse att den ohämmade vinstfest som pågått i flera år i välfärden börjar gå mot sitt slut och fått skrämselhicka. Men det är dags att inse att svenska folket, som står för fiolerna, inte längre är berett att betala övervinsterna i välfärden.

Svenskt Näringsliv verkar ha fastnat i en falsk tudelning av välfärden – antingen ska vi ha ohämmade vinster i välfärden, eller så avskaffar vi valfriheten. Men det är fel. Kvalitet i välfärden är inte synonymt med frihet för riskkapitalister att plocka ut skattepengar ur vår välfärdssektor.

LO söker nu en konstruktiv lösning utifrån att de orimliga vins-terna i välfärden ska upphöra, samtidigt som mångfalden blir kvar. En non-profi-princip ska gälla i välfärden, där företag med enbart övervinster för ögonen inte hör hemma i vård, skola och omsorg. I december i år kommer vi att ha ett konkret förslag klart för en gemensam syn på vinstuttag från offentligt finansierad verksamhet.

Det är nämligen såhär: När skattepengar försvinner från välfärden till skatteparadis riskerar vi att få färre anställda i äldreomsorgen, att skolresultaten sjunker ytterligare i skolan. Kanske är det strävan efter högre vinster som gör att skolan lägger ned biblioteket för att spara lokalkostnader. Kanske är det rätten till lika vård som sätts ur spel för att en patient inte är tillräckligt förtjänstfull att vårda.

LO söker en konstruktiv lösning på de uppenbara brister som uppdagats med övervinsterna i välfärden. Det borde Svenskt Näringsliv också göra, istället för att klamra sig fast vid ett system som är både ineffektivt och orättvist. Det är dags att Svenskt Näringsliv slutar försvara de oskäliga vinsterna i välfärden.

Dan Gabrielsson

ordförande LO-distriktet i Västsverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.