Annons
Debatt

Överdriver SD:s betydelse

Den som påstår att Sverigedemokraterna har väldigt stort inflytande på politiken har fel och 99 procent av besluten går i den riktning som regeringen vill, skriver Jan Ericson och Anna Kinberg Batra.
Debatt • Publicerad 7 november 2011
"Alliansen lovade väljarna att inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna och det löftet har vi hållit."
"Alliansen lovade väljarna att inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna och det löftet har vi hållit."Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I den politiska debatten påstås ofta att Sverigedemokraterna är ”vågmästare” i riksdagen. Och Socialdemokraterna försöker desperat att odla den myten.

”I nio av tio fall stöder Sverigedemokraterna regeringen och är därför en del av regeringsunderlaget”, sade Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt i partiledardebatten i juni. ”Reinfeldt kan sitta kvar som statsminister tack vare Sverigedemokraterna. De är ett extra högerparti”, har förre gruppledaren Sven-Erik Österberg konstaterat. Men är det verkligen så?

Annons

Moderaterna har, med hjälp av kammarkansliet och riksdagens utredningstjänst, gått igenom de sammanlagt cirka 2 100 beslut som, med eller utan votering, fattades under förra riksdagsåret. Många av dessa beslut är givetvis helt okontroversiella och har inte ens gått till votering.

I 86 procent av de 2 100 besluten var dessutom Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet överens med alliansen. Granskningen visar att i nio fall av tio har Sverigedemokraternas agerande ingen som helst betydelse.

För att Sverigedemokraterna ska få en ”vågmästarroll” krävs att det finns ett motförslag till regeringens förslag som stöds av alla de tre rödgröna partierna. Först då har Sverigedemokraternas röst någon betydelse.

Av de 2 100 beslut som riksdagen tog förra riksdagsåret var det endast 235 gånger som de rödgröna var överens om ett motförslag till regeringen. Det motsvarar elva procent av alla beslut. Det ligger alltså närmare sanningen att säga att Sverigedemokraternas röster spelade roll i ett fall av tio. I nio fall av tio saknade Sverigedemokraternas röster helt betydelse.

För att fälla regeringens förslag krävs dessutom att socialdemokrater, sverigedemokrater och hela den övriga oppositionen röstar och agerar exakt likadant. Det har bara hänt i 19 voteringar under förra riksdagsåret, vilket motsvarar mindre än en procent av alla beslut.

Håkan Juholt och andra som menar att alliansen förlitar sig på Sverigedemokraterna i nio fall av tio har alltså fel. Påståenden om ”vågmästarroller” och ”stödröster” vilseleder väljarna och förstorar Sverigedemokraternas inflytande över politiken.

En grundförutsättning för att Sverigedemokraterna överhuvudtaget ska få inflytande är ett enat rödgrönt alternativ. I höst har vi sett att detta händer allt mera sällan, de fyra oppositionspartierna drar ofta åt olika håll och verkar ha svårare än på länge att enas om gemensamma motförslag till regeringen. Om denna utveckling fortsätter kommer Sverigedemokraternas inflytande att minska ytterligare.

Det är dags med en lite mer nyanserad debatt om hur det parlamentariska läget faktiskt ser ut. Den som påstår att Sverigedemokraterna har väldigt stort inflytande på politiken har fel och 99 procent av besluten går i den riktning som regeringen vill. Alliansen lovade väljarna att inte göra oss beroende av Sverigedemokraterna och det löftet har vi hållit.

Jan Ericson (M)

riksdagsledamot Södra Älvsborg

Annons

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare för den moderata riksdagsgruppen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons