1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oroväckande låg hyreshöjning de senaste åren

Svar till Lennart Derehag, Hyresgästföreningen, BT 21/10.

Hyresgästföreningen (HGF) säger sig värna hyresrätten. Med tanke på föreningens retorik är det ett tveksamt påstående. I själva verket kan deras agerande spä på bostadsbristen ytterligare.

Snart börjar de årliga hyresförhandlingarna inför 2020. Både Fastighetsägarna och Sveriges allmännyttor har yrkat på hyreshöjningar mellan 2,5 och 3,5 procent. Med anledning av detta har företrädare från Hyresgästföreningen skrivit en motsägelsefull debattartikel om att ”vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter”.

Vi önskar naturligtvis ingenting annat. Ambitionen är att erbjuda prisvärda, välskötta bostäder av god kvalitet som så många människor som möjligt efterfrågar. Precis som alla företagare vill vi leva upp till våra kunders förväntningar och önskemål. För att kunna bygga det kapital som krävs för nybyggnation, renovering och god kundservice är driftintäkter, det vill säga hyror, helt avgörande. Driftintäkterna framöver kommer att vara central för fortsatta investeringar i hyresrätter. Tyvärr är de senaste årens hyresutveckling oroväckande.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
När människor får mer i plånboken ökar efterfrågan på bostäder. Står hyrorna still i det läget växer bostadsköerna ytterligare.

Under hela 2000-talet har realhyrorna hittills sänkts under 11 av 19 år. Det är tyvärr uppenbart att ”rimliga hyresjusteringar” i HGF:s värld innebär sänkta realhyror.  På det ska läggas att våra kostnader skjutit i höjden. Den av HGF tillsatta hyreskommissionen konstaterade i sin slutrapport att driftkostnaderna (exklusive räntor) ökat med 47 procent mellan åren 2007 till 2016.  Hyresvärdarnas inkomstnivåer har alltså stagnerat samtidigt som kostnaderna skjutit i höjden. Det är en giftig cocktail för hyresrätten.

Hyresgästföreningen hävdar ofta att hyresgäster som kollektiv inte har råd med hyreshöjningar. Det är helt enkelt inte sant. Även om det alltid finns individuella undantag ökar hushållens genomsnittliga disponibla inkomster betydligt snabbare än hyreshöjningarna. När människor får mer i plånboken ökar efterfrågan på bostäder. Står hyrorna still i det läget växer bostadsköerna ytterligare.

HGF menar också att hyreshöjningar slår mot köpkraften. Det är ett märkligt argument. Hyror är nämligen också konsumtion. Fastighetsföretagare är en integrerad del av ekonomin, och hyrorna går bland annat därför till investeringar, skatter och lön till företagens anställda.

När Hyresgästföreningen tycker till är det faktiskt svårt att hänga med i svängarna. Först menar man att hyrorna i Borås ska hållas tillbaka på grund av låga räntor, köpkraft och global ekonomisk avmattning, för att i nästa stund anse att hyrorna ska sättas efter bruksvärde och lokala förvaltningskvalitet. Det går inte ihop.

Som företrädare för fastighetsbranschen i Borås hoppas vi att de fortsatta samtalen präglas av större konstruktivitet. Det förtjänar hyresrätten och alla som står i bostadskö.

Anna Liljenby, ansvarig för näringspolitik, Fastighetsägarna Borås

Bengt Engberg, vd, AB Bostäder i Borås

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Sport

Norrmalm föll stort hemma mot Brämhult

Division 6 Borås: Norrmalm–Brämhult 1–7

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos