Debatt

Onödigt lidande för stomiopererade i Västra Götaland

Debatt Artikeln publicerades
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Den nya upphandlingen av stomisortimentet ger inte bara sämre livskvalitet för många stomiopererade utan även ökade vård- och samhällskostnader, skriver Eva Kindvall Vinkvist.

Som ett av två landsting i Sverige har Västra Götalandsregionen (VGR) valt att upphandla stomiprodukter på egen hand och inte tillhandahålla dessa genom det nationella förmånssystemet. Resultatet är smalare produktsortiment till högre kostnad.

Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket finns det cirka 5 400 personer med stomi i VGR. Stomiopererade är en speciell grupp med mycket individuella behov. Formen på området runt stomin varierar mycket mellan personer. Därför spelar ett välanpassat stomibandage stor roll för den enskildes trygghet och livskvalitet, och när det inte fungerar kan det orsaka ångest och negativ påverkan på livssituationen genom läckage, smärta och dålig passform.

Den senaste upphandlingen av stomiprodukter i VGR genomfördes 2017 och över en natt minskade det tidigare upphandlade sortimentet med en tredjedel. Detta fick svåra konsekvenser för dem som har stomi, visar en medlemsundersökning vi gjort med frågor kopplade till det nya sortimentet (svarsfrekvens 50 procent, totalt 340 svar).

Sex av tio stomiopererade i regionen får inte information om nya stomiprodukter från sin förskrivare. Istället tvingas de söka information via Tarm-, uro- och stomiförbundet, produktleverantörerna eller andra källor på internet.

En av tre har tvingats byta sina utprovade stomibandage, majoriteten på grund av att deras tidigare förskrivna produkter inte kom med i den nya upphandlingen. Detta har inneburit lidande, läckage och oro. Kommentarerna tyder också på att de fortsatta problemen med de nya produkterna som exempelvis försämrad passform och livskvalitet är svåra att överblicka.

En av fyra får produkter utanför det upphandlade sortimentet då de har behov som nu inte längre tillgodoses med det begränsade utbud som erbjuds. Men då blir försäljningspriset som regel högre än på de upphandlade produkterna.

Med andra ord innebär den nya upphandlingen av stomisortimentet inte bara sämre livskvalitet för många stomiopererade, utan även ökade vård- och samhällskostnader.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets kartläggning visar att det inte finns något som tyder på att kostnaden för stomiprodukter skulle vara lägre i de upphandlande landstingen i jämförelse med övriga landsting. Så vad vill Västra Götalandsregionens politiker egentligen åstadkomma?

Eva Kindvall Vinkvist, ordförande ILCO Tarm-, uro- och stomiförbundet, Västra Götaland

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.