Om man bråkar blir man av med jobbet
Kanske blir årets sommarjobb det första steget in på arbetsmarknaden. Vi hoppas att alla sommarjobbande ungdomar får en positiv och bra introduktion i arbetslivet i sommar.
Nu närmar sig skollovet och våra ombudsmän och telefonrådgivare får tyvärr en del samtal från ungdomar vars dröm om ett kul och lönsamt sommarjobb har slutat i besvikelse. Killar och tjejer som berättar om långa arbetsdagar utan rast, uppsägningar på kort varsel och låga löner som betalas ut svart eller inte alls.
Vi vet att sommarjobbande ungdomar sällan har kunskaper eller erfarenheter av arbetslivet. När man söker sommarjobb är man ofta i underläge och tar tacksamt det jobb man kan få och det utnyttjar en del oseriösa arbetsgivare till sin fördel. Men det är viktigt att tänka på att även om man är ung så har man rättigheter och kan ställa krav.
Unionen är ett fackförbund som har närmare 500.000 medlemmar. De jobbar inom industrin, IT, handel, transport och service. En av våra uppgifter är att bidra till medlemmarnas trygghet och utveckling i jobbet. Det gör vi bland annat genom att finnas på arbetsplatserna, teckna kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor och se till att avtal och arbetsrättsliga lagar följs.
Vi hör alltför ofta talas om arbetsgivare som tar in skolungdomar och kräver att de provjobbar, genomgår en utbildning eller har en ”introduktionsperiod”. Ungdomarna måste först visa vad de går för innan de kan få en anställning. Tyvärr visar det sig ibland att introduktions- eller utbildningsperioden är obetald och att de som ”bråkar” om att få ut sin lön får sluta. På det sättet kan företagen ha ambitiösa skolungdomar tillgängliga så länge som det passar.
Vårt råd till alla sommarjobbande ungdomar är att se till att få ett skriftligt anställningsavtal. Där ska det stå hur länge de ska jobba och vilka arbetsuppgifter och arbetstider, vilken lön och andra ersättningar man är överens om. Om det inte finns något anställningsavtal är det ju svårt att bevisa i efterhand vad man kommit överens om och det finns en risk att anställningen slutar i oenighet om vad som gäller.
Det är också viktigt att kolla så att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Om det gör det, så finns det nämligen regler för övertid, sjuklön och semesterersättning. Då finns det också en försäkring om man skulle skada sig på jobbet.
I semesterlagen står att man har rätt till ersättning för den semester man tjänat in när man jobbat. Många arbetsgivare struntar i att betala ut ersättningen och då går den anställde miste om pengar som de har rätt till enligt lag.
Sommarjobbet kan vara det första stapplande steget eller språngbrädan ut i arbetslivet. Vi som jobbar fackligt vill bidra till att den första erfarenheten av att jobba blir positiv. Dagens sommarjobbare är ju morgondagens anställda.
Unionen SjuHall
Per-Anders Larsson, regionchef