Annons

Olsson är inte trovärdig om näringslivet

Replik. Svar till Ulf Olsson (S), BT 7/9.
Debatt • Publicerad 12 september 2014
Kommunens hantering av Servicekontoret gör att Ulf Olsson inte är trovärdig, skriver Andreas Brendinger.foto bt arkiv
Kommunens hantering av Servicekontoret gör att Ulf Olsson inte är trovärdig, skriver Andreas Brendinger.foto bt arkivFoto: 

I BT beskriver Ulf Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd, ett framgångsrikt företagsklimat och att Borås ligger i toppskiktet. ”Ett starkt och livskraftigt näringsliv är avgörande grunderna för jobben och välfärden” menar Olsson som fortsätter ”vi arbetar långsiktigt för att de företag vi har i kommunen skall trivas och växa”.

Men hallå Ulf Olsson (S), du är inte trovärdig. Våra medlemmar som bland annat arbetar med mark- och anläggningsarbete i Borås, stora som små, till och med mycket små entreprenörer upplever det rakt motsatta. Kommunens servicekontor, som för övrigt är den största kommunala egenregiverksamheten inom verksamhetsområdet i Sverige, konkurrerar inte på samma grunder som våra medlemmar.

Annons

Trafikverkets upphandlingar av anläggnings- och infrastrukturarbeten såsom riksväg 40 och riksväg 27 sköts föredömligt. Här råder en fri och sund konkurrens mellan aktörerna.

Inom Borås råder det rakt motsatta. Här väljer politiken att allt som oftast förorda den egna organisationen. Och tro nu inte att det bara gäller små projekt, vilket kanske är det mest vanligt förekommande. Nej det gäller även stora, till och med mycket stora projekt som bland annat Viared Väst och Viared Norra vilka är de största markexploateringarna i Borås historia.

De projekten har Servicekontoret fått utan någon som helst konkurrens vilket kan komma att kosta skattebetalarna i Borås mycket mer än om projektet handlats upp i en fri och sund konkurrens samt på affärsmässiga villkor.

Efter att Konkurrensverket anmält Borås för brott mot konkurrenslagen fälldes Borås stad i våras av Stockholms tingsrätt. Servicekontoret förelades att vid vite att upphöra med säljverksamheten på den privata marknaden och att där konkurrera med det privata näringslivet. Tingsrätten konstaterar i sina domskäl att de betydande volymer direkttilldelade uppdrag innebär en fördel för Servicekontoret.

Borås stad har valt att överklaga tingsrättens dom. Politiken i Borås, med Ulf Olsson i spetsen, vill alltså fortsätta att styra mark- och anläggningsverksamheten i staden med hjälp av Servicekontoret.

De styrande vill fortsätta att på sikt konkurrera ut de mark- och anläggningsföretag företag som fortfarande finns kvar i Borås. Att dessutom fortsätta detta agerande, snarare än att invänta en prövning i hovrätten, är i sig ett anmärkningsvärt beslut.

Ulf Olsson, är det detta du menar med att ”vi politiker får aldrig glömma vikten av att underlätta för och samverka med företagen i staden”? ”Att vi måste ställa oss upp och slå fast att kommunen och företagen är ömsesidigt beroende av varandra.” Floskler och tomma ord för många av våra medlemmar och övriga verksamma inom områden där Servicekontoret verkar.

Vi är mycket oroade för framtiden om stadens linje, är att ge Servicekontorets fortsatt tilldelning av projekt och att Servicekontoret får fortsätta att konkurrera på den privata marknaden.

Om Borås stad skall fortsätta med att ”ligga i toppskiktet” anser vi det nödvändigt att dess politiker ändrar sitt beteende och öppnar för konkurrens vad avser framtida investeringar. Det skulle gagna både stadens och näringslivets utveckling. Vi ser fram emot detta.

Andreas Brendinger Sveriges byggindustrier

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons