Annons
Debatt

Ohållbar arbetslöshet bland unga

Var femte arbetssökande studerar för att de inte hittar ett jobb. Var tredje bor hos föräldrarna som en följd av att de inte hittat jobb. En av två unga som söker jobb får inget svar. Inte ens ett nej tack, skriver Annika Qarlsson.
Debatt • Publicerad 26 november 2012

Nyligen presenterade Statistiska centralbyrån siffrorna från arbetskraftsundersökningarna. SCB beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15–74 år och siffrorna som nu presenteras talar ett tydligt språk.

Det är fortfarande oerhört svårt för ungdomar att hitta ett arbete. Den totala arbetslösheten i riket har gått ned från 7,7 procent till 7,1 procent, utan att för den sakens skull förbättra läget för yngre vuxna.

Annons

Istället framgår det att för gruppen 20–24 år så går utvecklingen åt fel håll och 19,1 procent saknar nu arbete i jämförelse med 18,2 procent föregående månad. Vidgar man gruppen till 15–24 år ser det marginellt bättre ut med en positiv förändring från 23,3 procent i september till 23,0 procent i oktober.

Sänkt arbetsgivaravgift, halve-ring av restaurangmoms, jobbskatteavdrag och utbildningssatsningar har skapat jobb - men ungdomarna har fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Centerpartiet har genomfört en kartläggning där 2 000 ungdomar berättar om sin syn på och attityd till arbetsmarknaden, Arbetsförmedlingen och den egna framtiden. De svar vi fick målar en dyster bild av verkligheten som vi menar är ohållbar i ett land som i många avseenden har bättre ekonomiska förutsättningar än många andra länder. Var femte arbetssökande studerar för att de inte hittar ett jobb. Var tredje bor hos föräldrarna som en följd av att de inte hittat jobb. En av två unga som söker jobb får inget svar. Inte ens ett nej tack.

Bland de tillfrågade uppgav en av tre att de känner minst en person som helt slutat att söka arbete. Gruppen som helt gett upp – personer som vill arbeta men inte aktivt söker jobb – omfattar idag 49 000 ungdomar, enligt officiell statistik. Ungdomarnas svar tyder på att många bär på krossade jobbdrömmar.

Arbetslösheten bland ungdomar i Tyskland är bara drygt hälften så hög som den är i Sverige. Sverige måste ha ambitionen att jobba för en liknande situation för svenska ungdomar.

Det krävs fler åtgärder för att förbättra den situation som SCB:s dagsaktuella siffror visar. OECD har påtalat att Sverige har en stel och orörlig arbetsmarknad där höga lönetrösklar och djupa klyftor mellan utbildning och arbete sätter käppar i hjulen.

Centerpartiet delar den uppfattningen och förespråkar därför ett omfattande åtgärdspaket för att skapa nya vägar för Sveriges unga. Yrkesintroduktionslöner i fler branscher är någonting fack och arbetsgivare måste enas om, turordningsreglerna bör ses över, kvaliteten på högskolorna måste höjas och antalet praktikplatser ska ökas.

Då krävs sänkta kostnader och ökade möjligheter att investera i mindre företag. Att göra som oppositionen vill – slå undan benen för unga genom fördubblade kostnader på deras jobb – är kontraproduktivt.

Siffrorna från SCB visar att det 20-åriga tillståndet med hög ungdomsarbetslöshet är oförändrat, och samhället riskerar att anpassa sig till det som en normal situation. Priset för generationen som lämnas utanför riskerar att bli högt. Vi vägrar vänja oss.

Annika Qarlsson

arbetsmarknadspolitisk talesperson, Centerpartiet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons