GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Obefogad oro över Textilhögskolan

Företrädarna för Teko skriver att de känner oro för att omorganisationen på högskolan ska ”splittra en unik miljö för textil och mode”. Jag menar att den oron är obefogad. Det står tydligt i våra riktlinjer för omorganisationen att vi ska värna om våra starka varumärken, skriver Björn Brorström, rektor på Högskolan i Borås, i denna replik.
Debatt • Publicerad 16 oktober 2013

Textilhögskolan är viktig inte bara för Högskolan i Borås och Sjuhäradsbygden utan för hela textil- och modebranschen. Det visar inte minst det debattinlägg som publicerades igår från Teko, Sveriges textil- och modeföretag. Det är sådana vänner som har bidragit till att Textilhögskolan utvecklats till det starka varumärke som det är idag.

Avsikten med den omorganisation som Högskolan i Borås just nu står i färd med att genomföra är att öka kvaliteten ytterligare. Vi vill stärka såväl utbildningen som forskningen samt göra administrationen effektivare.

Företrädarna för Teko skriver att de känner oro för att omorganisationen ska ”splittra en unik miljö för textil och mode”. Jag menar att den oron är obefogad. Det står tydligt i våra riktlinjer för omorganisationen att vi ska värna om våra starka varumärken (förutom Textilhögskolan, Bibliotekshögskolan, Waste recovery med flera). Vi förändrar vår organisation internt för att stå ännu bättre rustade i framtiden och för att kunna möta ökade krav från statsmakten. Det handlar bland annat om utvärderingar av våra utbildningar och forskning.

I år är det 30 år sedan Textilhögskolan blev en del av Högskolan i Borås. Den miljö som idag tagit plats i Textile Fashion Center är unik i ordets verkliga mening. Här skapas ett textilt kluster som är enormt viktigt för att svensk textil- och modeindustri ska kunna fortsätta att vara en stark aktör i framtiden. Man bör samtidigt vara medveten om att Textilhögskolans utveckling aldrig hade varit möjlig utan högskolans styrelses starka stöd i form av betydande ekonomiska insatser.

Kompetensen och forskningsmiljön på Textilhögskolan har dessutom stärkts tack vare forskare och lärare från andra institutioner inom handel/ekonomi och på tekniksidan inom resursåtervinning och materialkunskap (Smart Textiles, F:3 och Waste recovery). Vi hoppas att omorganisationen ska möjliggöra fler sådana förstärkningar, och därmed höja Textilhögskolan ytterligare. Den en gång minsta institutionen vid Högskolan i Borås har vuxit och blivit starkare än någonsin. Jag är stolt över att ha ett så starkt varumärke i den palett av verksamheter som idag finns vid vårt lärosäte. När det går bra för Textilhögskolan, går det också bra för Högskolan i Borås och vice versa.

Jag vill passa på att reda ut ett missförstånd som verkar cirkulerat i mediebevakningen vad gäller examensbevisen. Alla våra studenter oavsett institution tar sin examen vid Högskolan i Borås.

Sammanfattningsvis har Textilhögskolan som miljö och varumärke allt att vinna på vårt arbete med den interna organisationen. Namnfrågorna ingår i det arbete som tar form i nästa fas, efter att styrelsen fattat sitt principbeslut om den nya organisationen.

Björn Brorström

rektor vid Högskolan i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.