1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ny kärnkraft skulle få elpriset att skjuta i höjden

Svar till Mattias Bäckström Johansson (SD), BT 22/6.
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

SD visar återigen, genom sin argumentation för fjärde generationens kärnkraft, att respekt för kostnader, konkurrenskraft eller miljö inte är speciellt viktigt.

Tyvärr har även partier som M och KD ställt sig i samma ringhörna på sistone. Det finns många skäl att ifrågasätta den argumentation som nu förs fram i debatten. Att bygga ny kärnkraft är inte ens med god vilja lösningen på problemet de beskriver.

quote
Vi har utmärkta förnybara system i biokraft och vattenkraft, som täcker upp när det inte blåser eller solen inte lyser.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

För det första är det dyrt. Det är därför det inte byggs ny kärnkraft i Sverige – trots att det har varit tillåtet i ett decennium. För att göra det lönsamt behövs enorma statliga subventioner. Någon måste betala, antingen Sveriges skattebetalare eller hushållen och svensk industri via elräkningen.

Den elräkningen lär inte ge upphov till utökade semesterplaner. Att säga sig värna svensk industri, sjukhus, skolor och annat och samtidigt förespråka tekniker som skulle tredubbla elpriserna rimmar illa med verkligheten. Att dessutom med miljardsubventioner vilja bygga reaktorer som inte ens lämnat ritbordet och som kanske i bästa fall finns färdigbyggda framåt 2050 är inget annat än planekonomi.

De som vill bygga ny kärnkraft brukar hävda att förnybar energi är opålitlig, så också SD. Det är en myt. Vi har utmärkta förnybara system i biokraft och vattenkraft, som täcker upp när det inte blåser eller solen inte lyser. Att dessutom kombinera det med mer lagring, överföring och flexibilitet är den verkliga lösningen på problemen. Det säger till och med kärnkraftsägarna själva.

Många av de stora industriprojekt som går ut på att minska utsläppen, som när SSAB vill ställa om stålproduktionen till förnybart, utgår från stora mängder billig el. Det kan bara fås i det förnybara energisystemet. Dyr kärnkraftsel skulle kullkasta hela affärsmodellen. Slutligen bör de kärnkraftsvänner som påstår att förnybart är opålitligt bänka sig framför succéserien Chernobyl. Det är en fasansfull påminnelse om kärnkraftsolyckan i dåvarande Sovjet.

25 år senare hände det igen, när Fukushima i Japan drabbades av en rad haverier. Hur säkert ett kärnkraftverk än må sägas vara finns alltid risk för en allvarlig olycka med enorma miljömässiga och ekonomiska konsekvenser. Konsekvenser så stora att ingen vill försäkra kärnkraften till fullo. Ny kärnkraft må vara slagkraftigt på en valaffisch, men i dagens verklighet funkar det inte.

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson

Läs mer

Nyheter

I natt: Kastade upp brinnande föremål på balkong – en anhållen för mordbrand

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Magnus Haglund efter vinsten mot Norrby: ”Har en tydlig strategi”

Halmstads BK hade inga problem att städa av Norrby.

Borås

TV: Försäljning av plastkassar rasar – de hoppas på Boråspåsen

Deras påse kan ersätta plastkassen: ”Vinden har vänt”

Borås

Centrumledaren vill satsa på Knalleland: ”Ska inte dö när butikerna stänger”

Viktig pusselbit nära att falla på plats när nya busslösning är på gång.

Borås

Borås: Hunden Nala ännu borta: ”Sett henne flera gånger”

Ska nu befinna sig på Kristineberg/Dammsvedjan i Borås.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.