Nej, jag vill inte stänga akuten i Skene?

Sjukhusstyrelsen strävar efter att erbjuder våra invånare bästa möjliga vård for de pengar invånarna ställer till förfogande genom skatten.
Debatt • Publicerad 7 juli 2008

Med ständigt nya möjligheter får vi också nya kostnader. I en situation när inte intäkterna ökar som de tidigare gjort, måste vi vara sparsamma och se över verksamheten. Är den ändamålsenlig? Ar den både medicinskt och ekonomiskt effektiv? Svarar den upp mot dagens krav? Faktaunderlag till detta arbete arbetas fram av våra tjänstemän. Detta pågår just nu. När faktaunderlaget ligger på sjukhusstyrelsens bord börjar vi diskutera frågan.

Som politiker är jag, som alla politiker, medborgarnas företrädare. Det innebär att jag lägger till en dimension ytterligare till tjänstemännens faktaunderlag. Jag vill i dagsläget inte kommentera de artiklar och insändare som skrivits kring akutens framtid i Skene, men jag är väl medveten om det engagemang som finns i frågan och hur mycket känslor detta river upp. Dessutom vill jag tillägga att verksamheten i Skene fungerar väl.

Med andra ord, det finns inga beslut tagna. Vi måste se över all vår verksamhet, lika mycket akutvården som cancervården. Det är lätt att gå ut i massmedia och berätta att man inte accepterar det ena eller andra, men i den rådande situationen måste prioriteringar göras. Jag vill hitta det sätt att organisera verksamheten sa att vi får mesta vård for pengarna. Om man kan spara något och få mer vård genom att slå ihop avdelningar och rationalisera, så måste det provas. Det gäller att ta helhetsansvar – allt annat vore oansvarigt.

Nej, jag vill inte förändra i Skene-akutens verksamhet. Men, återigen men, som politiker måste jag ta helhetsansvar. Då kan det bli mer komplicerat. Därför vill jag gärna återkomma med ytterligare kommentarer i frågan till hösten.

Peter Rosholm (s)

Ordf. sjukhusstyrelsen SÄS

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.