Annons

Narkotikan flödar om Tullen skär ned

Narkotikan flödar in över gränserna samtidigt som Tullen planerar att skära ned på gränsbevakningen – det går inte ihop.
Debatt • Publicerad 25 februari 2008
Lions bekostar narkotikasökhundar åt Tullverket.
Lions bekostar narkotikasökhundar åt Tullverket.Foto: Scanpix

Tullen planerar att skära ned på gränsbevakningen i Sverige. Lions, som ideell organisation som jobbar mot droger och i det arbetet bland annat ger pengar till Tullen för narkotikasökhundar, kan inte acceptera att kampen för att stoppa narkotikan redan vid gränsen blir försvagad.

Dagligen i massmedia kan vi läsa om hur lätt det är att få tag på narkotika och att missbruket ökar. Idag har, enligt uppgifter i media, kokain som tidigare var en dyr drog blivit billig på grund av ökad tillgång. Det är inte längre bara en dyr partydrog som brukas av de rika kring Stureplan, utan den finns i kretsar i förorter och mindre samhällen. På Internet kan droger lätt beställas hem och levereras i ett vykort.

Annons

Alla krafter i samhället idag måste gemensamt jobba mot droger på olika sätt. Myndigheter måste jobba med frivilliga. Vi inom Lions har sagt att en av Lions viktigaste uppgifter är att arbeta mot våld och droger.

Det gör vi på olika sätt lokalt och nationellt. På nationellt plan har vi sedan 2005 ett samarbete med Tullen. Lions samlar in medel på olika sätt från allmänheten i arbetet mot droger och skänker dessa pengar till Tullen för inköp av narkotikasökhundar.

Lions har hittills skänkt pengar till Tullen som gett dem sju nya utbildade hundar. Och vi är inte ensam frivillig organisation som gjort på detta sätt, även Rotary bidrager till hundar.

När vi nås av uppgifter att Tullen planerar att skära ned på gränsbevakningen blir vi starkt oroade. Förutom att vi undrar vad som kommer att hända med de hundar vi hittills bekostat är det allmänt oroande att myndigheten i dessa tider planerar minskad bevakning längs landets gränser. Att stoppa narkotikan redan vid gränsen borde vara både effektivare och billigare än att försöka hindra den då den redan är inne i landet.

Lions arbetar också på andra sätt mot droger. Bland annat genom ett omfattande program för skolorna som heter Lions Quest har vi ett utbildningsmaterial som hittills 27.000 lärare utbildats i och som går ut på att ge lärarna verktyg för att stärka elever, dagens unga, i att säga nej till droger och mobbning. Utbildningsmaterialet är anpassat efter läroplanen för grundskolan.

Vi vanliga medborgare i Sverige som valt att vara med i Lions – vi är 13.500 medlemmar i Sverige – och som arbetar på vår fritid helt ideellt med humanitära och samhälleliga frågor tror på en samverkan mellan olika krafter i dagens samhälle. Exempelvis mellan myndigheter och den civila sektorn, NGO:s. (Non- governmental organizations).

Kenneth Persson

ordförande Sveriges Lions

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons