Debatt

MP: Vi lovar att kämpa för miljön varje dag

Klimat Artikeln publicerades
Koldioxidutsläppen måste vända neråt, och tillsammans med alla andra gröna i Europa kan vårt parti åstadkomma verklig förändring, menar skribenterna.
Foto: Fredrik Persson/TT
Koldioxidutsläppen måste vända neråt, och tillsammans med alla andra gröna i Europa kan vårt parti åstadkomma verklig förändring, menar skribenterna.

Allt fler i Borås, Sverige och EU inser att klimatkrisen måste stå överst på dagordningen. Vi lovar er att vi kommer att ha med oss den frågan varje dag i vårt politiska arbete här i Borås, på precis samma sätt som våra parlamentariker kommer att ha på EU-nivå, skriver Göran Larsson och Tom Andersson (MP).

Stora delar av Europa har drabbats av nästan outhärdlig hetta i sommar, nu senast slogs rekorden i Belgien, Nederländerna, Tyskland. Sedan tidigare står det klart att årets juni var den varmaste månaden som har uppmätts i Europa. I Frankrike var det för första gången över 45 grader varmt.

Tidigare var det rekordvarmt i delar av Indien – över 50 grader noterades som värst. Centrala USA plågades av oväder och översvämningar under hela slutet av maj. Människor fick sina hus, hem och liv förstörda. Vi lever mitt i en klimatkris och någon slutpunkt för denna kris går inte att se just nu.

De globala koldioxidutsläppen fortsätter öka, oljebolag fortsätter söka och finner nya oljefält. Runt omkring oss – varje dag – rullar livet på ungefär som vanligt, mot bättre vetande.

Matjordar utarmas, fiskbestånd är hotade, grundvattennivåer sjunker och förr eller senare riskerar matproduktionen att bryta ihop. Och, ja, eftersom också livsmedelsindustrin är genomglobaliserad är detta ett direkt hot mot oss i Sverige.

”Vi lever mitt i en klimatkris och någon slutpunkt för denna kris går inte att se just nu.”

Men vi får inte sluta hoppas att insikten om de globala kriserna ska slå igenom brett och få stadigt fäste hos många människor. Tecknen syns – barn och unga som skolstrejkar och får stöd av allt fler vuxna. Inrikesflyget minskar och tågresor blir allt mer populära alternativ.

Och över Europa svepte en grön våg i EU-valet i maj. European Greens, som Miljöpartiet är del av, gjorde sitt bästa val någonsin och det ledde till ett tjugotal nya platser i parlamentets gröna grupp. Även i Sverige stärktes Miljöpartiet kraftigt månaderna före EU-valet, och fördubblade nästan väljarstödet jämfört med de första opinionsmätningarna inför detta val.

Nu har våra två svenska EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren tagit sig an sina uppdrag i Strasbourg och Bryssel. Allt fler i Borås, Sverige och EU inser att klimatkrisen måste stå överst på dagordningen. Vi lovar er att vi kommer att ha med oss den frågan varje dag i vårt politiska arbete här i Borås, på precis samma sätt som våra parlamentariker kommer att ha på EU-nivå. Vi miljöpartister ska vara de som ständigt påminner, för nu måste världen åstadkomma ett brott i utsläppskurvan. Koldioxidutsläppen måste vända neråt, och tillsammans med alla andra gröna i Europa kan vårt parti åstadkomma verklig förändring.

Göran Larsson (MP), kandiderade till EU-parlamentet

Tom Andersson (MP), kommunalråd Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.