Annons

Motverkar ökade inkomstskillnader

Rimliga inkomstskillnader är nödvändiga i ett samhälle som vill utvecklas. Det måste finnas möjlighet att öka sin inkomst för att motivera högre studier, karriärambitioner, entreprenörskap och företagande. Samtidigt finns det risker med att alltför stora inkomstskillnader.
Debatt • Publicerad 17 juni 2013
Foto: 

Flera debattörer på vänsterkanten hävdar att de ökande inkomstklyftorna i Sverige är alliansregeringens fel. De ”glömmer” dock att berätta att inkomstskillnaderna ökat stadigt i Sverige under 30 år. Och de ”glömmer” framförallt att berätta att nästan hela den ökning av inkomstskillnaderna under åren 1995-2010 som syns i OECD:s senaste rapport inträffade under de tidigare S-regeringarna, från 1995 till 2006.

Inkomstskillnaderna har visser-ligen fortsatt öka under allians-regeringen, från 2007 och framåt, men i en mycket långsammare takt än tidigare. Förklaringen är givetvis att alliansregeringens politik för minskat utanförskap fungerat. Över 200 000 personer har tagit sig ur utanförskapet. Det finns inget viktigare och mer långsiktigt hållbart sätt att minska inkomstskillnaderna i ett samhälle än att fler kan få ett arbete med egen försörjning!

Annons

Av OECD:s siffror framgår också att de allra flesta i Sverige faktiskt har fått det bättre. Visst, vissa har fått större förbättringar än andra, mycket till följd av att löner och bonusar för toppchefer numera sätts efter internationella måttstockar. Man kan ha synpunkter på detta, men måste samtidigt ställa frågan om det verkligen hade varit bättre om alla fått det sämre samtidigt som skillnaderna mellan olika grupper minskat?

Rimliga inkomstskillnader är nödvändiga i ett samhälle som vill utvecklas. Det måste finnas möjlighet att öka sin inkomst för att motivera högre studier, karriärambitioner, entreprenörskap och företagande.

Samtidigt finns det risker med att alltför stora inkomstskillnader i ett samhälle kan skapa sociala motsättningar. Exakt var gränsen går mellan rimliga och alltför stora inkomstskillnader är svårt att säga, men dagens svenska samhälle är långt ifrån så stora inkomstskillnader att det skulle vara ett stort samhällsproblem.

Det finns däremot en risk om en ny s-ledd regering skulle återgå till den gamla förödande politiken att gömma arbetslösa i förtidspensioneringar och sjukskrivningar för att till varje pris dölja arbetslösheten. Då kommer inkomstskillnaderna i Sverige återigen att accelerera, vilket kan skapa stora sociala spänningar.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att ett växande utanförskap under flera decennier stadigt ökat inkomstskillnaderna i samhället, men att det minskade utanförskapet under alliansens regeringstid äntligen har brutit den snabbt stigande trenden. Alliansens politik har därmed visat sig fungera för att hålla ihop samhället och bromsa utvecklingen med stadigt ökande inkomstskillnader.

Det viktiga nu är utmaningen att fortsätta minska utanförskapet. De 200 000 som gått från utanförskap till arbete hittills under alliansens regeringstid är ett positivt trendbrott, men är ändå bara en början. Det finns ytterligare 800 000 personer i utanförskap och alliansens viktigaste prioritering är att fortsätta minska denna grupp. Med en valseger för alliansen 2014 finns det gott hopp om att detta ska lyckas.

Jan Ericson (M)

riksdagsledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons