Debatt

Mobbningen förstör offrens liv

Alexandra Randerstam ,
Sociala medier har blivit ett vapen, med hjälp av detta vapen kan man kränka någon riktigt ordentligt, skriver Alexandra Randerstam som själv utsatts för mobbning.
Foto:NORA LOREK / TT
Sociala medier har blivit ett vapen, med hjälp av detta vapen kan man kränka någon riktigt ordentligt, skriver Alexandra Randerstam som själv utsatts för mobbning.

Mobbning måste verkligen få ett stopp och det nu. Skolor måste prioritera detta för att få en trygg plats för barn/ungdomar, skriver Alexandra Randerstam, som själv blev mobbad redan i lågstadiet.

Att vara rädd för att gå till skolan. Börja döma sig själv och sitt utseende som liten. Gråta sig till sömns. Självmordstankar. Detta kan låta väldigt grovt och överdrivet, men så ser verkligheten ut för många idag. Men tas problemen på allvar? Nej.

Varje dag skadas människor av grova trakasserier och krängningar utan att man lägger märke till det. Varje kväll gråter någon sig till sömns och vaknar med rädsla då det är dags att gå till skolan eller jobbet. Ska det verkligen vara så?

Låt mig berätta en liten historia om en flicka som levt åtta år av sitt liv med trakasserier och kränkningar dagligen. En flicka som grät sig till sömns framför sina föräldrar och som hade stor rädsla för att gå till skolan. En flicka som fick stå ut med ett dagligt helvete som startade när hon bara var sju–åtta år gammal. Denna flicka fick spendera all sin energi till att orka överleva grova ord, grupptryck och mängder med tårar. Sömnlösa nätter och smärtor i magen bara för att hon visste att hon skulle behöva gå tillbaka till skolan när hon vaknade dagen efter. Denna flicka är jag.

Jag är flickan som under sin uppväxt levde med mobbning. Flickan som spenderade all sin energi på att överleva trakasserier, krängningar och grupptryck. Och ju äldre jag blev, desto större och grövre blev trakasserierna. Allt ifrån hot till kränkningar om mitt utseende. Jag fick spendera dagar i skolan då jag var rädd vart jag än gick, magen gjorde ont och tårarna kvävde mig nästan i halsen. Mina föräldrar kämpade och stöttade mig, men även de var ledsna då de såg hur detta påverkade mig.

Självmordstankar är inte något som bara blir ett första val, utan det är en punkt som kommer som ett slutval när man inte vet vart man ska ta vägen. Man har försökt med allt, men energin i kroppen är helt slut. Verkligen helt slut. Under 2014 tog 1 531 personer sitt liv, 1 044 män och 487 kvinnor enligt siffror från Karolinska institutet. Och tyvärr är det så att många barn, ungdomar och vuxna begår självmord för att de ser det som den lättaste utvägen från dessa trakasserier och kränkningar, men ska det verkligen behövas? Ska oskyldiga liv behöva försvinna innan detta ska få ett stop?

Internet, Instagram, Ask, Facebook med mera. Idag kan folk gömma sig bakom en datorskärm eller sin egen mobil. Göra falska profiler på olika sociala medier och ha skärmen som sitt säkerhetsskydd. Hur kan detta vara okej? Sociala medier har blivit ett vapen, med hjälp av detta vapen kan man kränka någon riktigt ordentligt. Våra sociala medier kan användas till något riktigt bra, men de har även en mörk baksida som inte alla märker.

Därför vill jag nu öppna era ögon, öppna familjers ögon, öppna samhällets ögon. Jag vill att ni ska inse att människor i olika åldrar lider och att detta måste få ett ordentligt stopp. Jag vill inte att ett barn till ska gå igenom detta lidande. Jag vill inte att en 13-årig flicka ska börja döma sin kropp. Jag vill inte att en 17-årig kille ska hoppa framför ett tåg, och jag vill inte att en 40-årig man ska ta sitt liv och lämna efter sig en hel familj bara för att han blir trakasserad på sin arbetsplats.

Jag vill inte att vi ska förlora fler oskyldiga liv. Mobbning måste verkligen få ett stopp och det nu. Skolor måste prioritera detta för att få en trygg plats för barn/ungdomar. Föräldrar borde prata mer hemma om detta, dels så att familjen får en bättre relation, dels för att lära ungdomar vad som gäller och att de duger som de är.

Vi kan också starta fler grupper mot mobbning, hemsidor som stöttar dem som går igenom detta, kuratorer som har samtal med utsatta elever minst en gång i veckan, och föreläsningar om mobbning både på skolor och arbetsplatser.

Och det bästa sättet för att fånga folks uppmärksamhet är att låta dem höra verkliga historier, höra en annan människa berätta om sina erfarenheter och upplevelser. Erfarenheter som mina, erfarenheter som slutat väl och som nu kan hjälpa andra. Det är dags att samarbeta och skapa ett tryggare samhälle att växa upp i.