Mjölkbönder värnar om miljön

Det är helt fel att påstå att mjölk skulle vara farligt för hälsan. Sanningen är att en liter mjölk ger åtta gånger så mycket näring som exempelvis havredryck i förhållande till sin klimatpåverkan, skriver Tommy Källmark.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2014

Det känns mycket tråkigt att Jonas Paulsson ger sig på oss mjölkbönder och ser mjölken som ett hot mot både djuren, folkhälsan och miljön. I själva verket är det ju tvärt om. Vi mjölkbönder bryr oss verkligen om våra kor. Det är därför de svenska mjölkkorna är bland de friskaste i världen. Det är dessutom så att kor som mår bra mjölkar bättre och det är ju också en fördel.

Vår svenska mjölkproduktion har av FN utsetts till världens mest miljö- och klimatvänliga. Men Jonas Paulsson menar att mjölk är en vit klimatbov som skövlar regnskog och syftar på att soja används som proteintillskott till nötkreatur.

Våra svenska kor äter mest gräs. Vi har fantastiska gräsmarker i Sverige. Det är bara några procent av fodret som är kraftfoder och alltfler av oss fodrar idag med svenskt protein och vi arbetar kraftfullt för att byta ut importerad soja mot proteinfodermedel som åkerböna, ärtor, lusern och lupin. Det känner Paulsson säkert också till, fast han inte skriver det.

Jag tycker att det är helt fel att påstå att mjölk skulle vara farligt för hälsan. Sanningen är att en liter mjölk ger åtta gånger så mycket näring som exempelvis havredryck i förhållande till sin klimatpåverkan. Vi får 18 av 22 livsviktiga ämnen i mjölken. Troligen är det därför FN har instiftat en mjölkens dag. Däremot ingen havredrycksdag. Varför kallar ni överhuvudtaget havredrycken för havremjölk? Är det för att ni vill att den ska verka lika bra som originalet mjölk?

Ni vill värna om miljön. Det gör vi med. Vi har den mest klimatsmarta mjölkproduktionen i världen. Betande kor behövs för att uppnå två av de miljömål som riksdagen satt. Kor behövs för att vi ska få öppna landskap med insekter, fjärilar och bin. Ett landskap som stadsbor gärna tillbringar sin fritid i.

Vi mjölkbönder behöver inte sådana här angrepp från Paulsson. Det vi arbetar med gör gott för Sverige.

Tommy Källmark

Mjölkbonde i Fristad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.