1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Miljöpartiets facit i regeringen är blygsamt

Svar till Tim Gahnström (MP) och Christina Waldenström (MP), BT 17/10.
Fattiga människor blir inte mindre fattiga bara för att Miljöpartiet förbjuder deras bilar eller höjer skatterna tills de tvingas sälja dem, skriver Tomas Brandberg.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Tim Gahnström (MP) och Christina Waldenström (MP) anser att Sverige ”lätt” kan lämna fossileran. Men Miljöpartiet sitter ju i regeringsställning. Alltså prata inte så mycket om det, gör det ni vill istället.

Men efter dussintals, om inte hundratals, känslosamma utspel, miljardrullning till ineffektiva projekt och en ”klimatlag” är facit blygsamt. Utsläppen av växthusgaser ligger kvar på ungefär samma nivå som 2014, vilket tyder på att oljeimporten har varit ungefär konstant med Miljöpartiet vid makten.

Jag ser dock att jag är överens med Gahnström och Waldenström på ett par punkter. Bioenergi kommer inte att lösa Sveriges transportbehov och eldrift är att föredra. Men om Miljöpartiet hade fått bestämma, hade vi inte haft någon kärnkraft att driva elbilarna med.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
Om vi forcerar detta alltför snabbt så kommer vi även att bli varse eldriftens begränsningar.

Eller är vi överens? Längre fram i deras artikel överväger de möjligheten att ”höja kvotplikten mot 100 procent”. Det innebär höginblandning av biodrivmedel, någon annan tolkning går inte att göra. Låt mig återigen förklara varför detta inte är bra. Upp till en viss nivå kan man använda avfallsbaserade biodrivmedel med bra miljöprestanda, men går man för högt så skapas en marknad – direkt eller indirekt – för dåliga biodrivmedel, som snarare ökar utsläppen i ett systemperspektiv. Man flyttar helt enkelt utsläppen till andra länder, eftersom Sverige importerar sina biodrivmedel.

Sedan för Gahnström och Waldenström ett besynnerligt resonemang där man oroas över att ”fattiga människor kör fossilbilar”. Detta vill man lösa genom att förbjuda förbränningsmotorer. Men fattiga människor blir inte mindre fattiga bara för att Miljöpartiet förbjuder deras bilar eller höjer skatterna tills de tvingas sälja dem.

Med detta sagt verkar vi ändå vara överens om att Sverige bör gå mot mer eldrift, en utveckling som redan är på väg. Men om vi forcerar detta alltför snabbt så kommer vi även att bli varse eldriftens begränsningar. Till att börja med krävs ju mer elektricitet och då kan vi inte stänga ned kärnkraft, som Miljöpartiet vill. För det andra krävs ny infrastruktur och industrin måste dessutom få lite tid på sig för att utveckla metoder att återvinna metallerna i alla dessa batterier, annars har vi bara bytt ett råvaruproblem mot ett annat.

Att ställa om hela fordonsflottan till el- och vätgasdrift är förvisso ett lovvärt projekt, men det kommer inte att kunna slutföras till 2030, som många föreställer sig. Det finns också kostnadsaspekter på detta, vilket realistiska politiker förr eller senare tvingas förhålla sig till.

Och Miljöpartiet kan alltså behöva en påminnelse om att man faktiskt styr Sverige. Det är bara att genomföra sin politik snarare än att prata om den. Fem år har redan gått.

Tomas Brandberg (SD), politiskt sakkunnig, ledamot av kommunfullmäktige i Borås

Läs mer

Kultur

Stämningsfull flöjtkonsert i Ornunga – från flotte

”Det är en småtrolsk stämning här”

Borås

Djurparken har lockat tusentals besökare trots coronasommaren

”Efter att allt såg väldigt dystert ut i våras kändes det extra viktigt för oss att ändå hålla öppet”

Borås

Perfekta turistattraktionen i coronatider ”Vi åkte rätt ut i skogen”

Dressinerna går för högtryck i Ambjörnarp

Borås

Bra turistsommar för Borås – ökat tryck på vissa besöksmål

”Jämfört med vad man befarade har sommaren ändå varit ganska bra”, säger Helena Alcenius, vd för Borås TME.

Corona i Sjuhärad

Coronavarning i sommarvärmen: ”Vi ser risk för ökad trängsel”

Så har boråsarna skött sig under semestern: ”Finns varningssignaler”

Sport

FOTBOLL: Så gick fredagens lokalmatcher

BT rapporterade mål- och nyckelhändelser från de lägre divisionerna under fredagskvällen.