Annons

Miljökontoret igen och igen och... i all evighet?

Miljökontoret i Mark kravlar sig raskt upp i ligan över förvaltningar som gör sitt bästa för att motverka kommunens storvulna devis ”Läge för det goda livet”.
Debatt • Publicerad 16 maj 2008

Nyligen tog man livet av de soppluncher som blivit mycket uppskattade av kommuninnevånarna, inte minst äldre och ensamma personer. Likaså startar man ett centimeterkrig kring stallboxarna hos hästägare som allmänt är kända för god skötsel av sina fyrbenta vänner. Senaste terrorn riktas mot en snart 80-årig hedersman som i många år haft dispens från sophämtning, eftersom det lilla antal förpackningar han får i sitt hushåll utan problem kan eldas upp i spisen, och eventuella plåtburkar då och då kan skickas med grannar till en återvinningsstation.

Denne pensionär trakasseras nu med en debitering på 1.600 kronor (!) för ”en förlängning av befrielse från sophämtning”. För att pressa fram hans underskrift på ett godkännande hotar man med delgivning via polishandräckning. Normalt kan man tycka att ett helt livs arbete som avslutas med en futtig pension kunde kvalificera för några år i lugn och ro, men det ”goda livet” i Mark har många gånger en annan innebörd än det orden vanligen associerar till.

Annons

Det som förvånar skattebetalarna är det märkliga ledarskap som här belönas. Miljöchefen Sven-Erik Bergström blev nyligen dubbelchef, med plan- och byggkontoret som ytterligare revir efter att själv ha ”utrett” ärendet. Givetvis var detta också förknippat med ett kraftigt lönelyft, som nu förmodligen ska finansieras av ovannämnda ”avgifter”.

Flera märkligheter är på jäsning i andra förvaltningar, där den interna kommunikationen mellan ledning och linjeorganisation har stora brister, trots genomgångna så kallade ledarskapskurser och saftiga lönepåslag för förvaltningscheferna den senaste tiden. Marks politiker har tyvärr lämnat ifrån sig det ledarskap som de i egenskap av folkvalda i en representativ demokrati är satta att utöva, och har i alltför stor utsträckning blivit de som i efterhand får städa efter förvaltningsåtgärder som lever sina egna liv. Detta visade sig exempelvis i revisionsberättelsen vid senaste årsbokslutet.

Oavsett om politikernas kraftlöshet beror på avsaknad av insikt och kunnande eller om det handlar om brist på civilkurage, så behövs ett återupprättat politiskt ledarskap.

Den traditionella ”markandan” ligger som en våt filt över bygden och skattebetalarna väntar med spänning på om det ska bli det röda eller blåa kommunalrådet som klarar av att bryta förlamningen.

Jan-Ola Gustafsson

Marks oberoende demokrater

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons