Annons

Miljökampen går vidare – trots uteblivna avtal

Eftersom det uppenbarligen är svårt att påverka frågorna på det globala planet måste vi fokusera på vår närmiljö i Borås, Västra Götaland och Sverige. Vad gör våra politiker i Borås? Var finns visionerna, målen och de konkreta åtgärderna, skriver Tommy Josefsson och Anders Assarsson.
Debatt • Publicerad 7 januari 2010
Tillsätt en arbetsgrupp på lokal nivå, som skall studera hur vi skall hantera de utmaningar som ligger framför oss. Att ta hänsyn till naturens lagar är inte ett hot mot vår välfärd utan en nyckel till vår överlevnad, menar Tommy Josefsson och Anders Assarsson.
Tillsätt en arbetsgrupp på lokal nivå, som skall studera hur vi skall hantera de utmaningar som ligger framför oss. Att ta hänsyn till naturens lagar är inte ett hot mot vår välfärd utan en nyckel till vår överlevnad, menar Tommy Josefsson och Anders Assarsson.Foto: Scanpix

Insikten om att våra naturtillgångar och vår livsmiljö är ändliga resurser som, om nuvarande utveckling fortsätter, kommer att förbrukas har nått allt fler människor. Problemet är att de ”ekonomiska lagar” som styr utvecklingen inte tar hänsyn till detta.

Moder jord var en gång ett företag med oerhörda tillgångar och resurser. I snabb takt förbrukar vi våra tillgångar för att tillfredsställa dagens behov. Det vi överlämnar till våra barn och barnbarn kan snart vara ett skalbolag.

Annons

Vi måste alltså föra in jordens resurser i form av råvaror, skogar, rent vatten, ren luft och så vidare som tillgångar i balansräkningen som inte får för brukas på ett okontrollerat sätt.

Problemen blev väldigt tydliga på klimatkonferensen i Köpenhamn. Många av världens ledare har enligt egen utsago nåtts av insikten att vi måste ändra färdriktning. Men har de viljan/modet eller förmågan att göra något (demokratins dilemma?).

Efter ett urvattnat klimatdokument är många som hade hoppats på ett bra klimatavtal i Köpenhamn besvikna. Förhoppningarna var kanske för stora med tanke på att de ledare som kommer från de största utsläppsländerna såsom USA, Kina, Japan, Australien med flera inte hade någon opinion att luta sig mot. Tvärtom är bil- och oljelobbyn starkare än miljörörelsen i exempelvis USA, då blir Obamas bud därefter!

Vad som är desto mer glädjande är att människor runt om i världen börjat förstå klimathotets allvar. Vi var cirka 100 000 som demonstrerade i Köpenhamn med plakat som Bla bla bla – Act Now!

Runt om i världen har det bildats nätverk för att CO2-halten skall pressas tillbaka till 350 ppm och därigenom förhindra att temperaturstegringen skall gå över 1,5 grader. På www 350.org, så kan ni se att det finns en kraftig opinion för att förhindra en klimatkatastrof, något som i första hand skulle drabba de redan fattiga länderna, ironiskt nog de som släpper ut minst växthusgaser!

När drygt 18 000 människor i 19 olika länder (bland andra Kina, Irak och USA) tillfrågades av World Public Opinion, så var det fem gånger vanligare med stöd att prioritera klimatåtgärder högre (60 procent), än stödet för att prioritera klimatåtgärder lägre (12 procent). 

Eftersom det uppenbarligen är svårt att påverka frågorna på det globala planet måste vi fokusera på vår närmiljö i Borås, Västra Götaland och Sverige. Vad gör våra politiker i Borås? Var finns visionerna, målen och de konkreta åtgärderna? Har våra politiker viljan och förmågan att ta befälet över utvecklingen och inte bara hoppas på att marknaden skall lösa problemen?

Hur skall vi då fortsätta att arbeta för ett hållbart klimat här i Sverige och Borås? Det finns knappast några genvägar. Vi måste fortsätta visa på att alla länder måste göra klimatsmarta investeringar i byggnader, transporter, förnybara energikällor och så vidare. Här borde regeringen ha visat på kraftfulla järnvägssatsningar istället för de 30 miljarder som de vill spendera på 21 kilometer motorväg förbi Stockholm!

Klimatsmarta investeringar i Boråsområdet är till exempel Götalandsbanan, cykelvägar, bättre lokaltrafik, med exempelvis en spårvagnsförbindelse mellan Hässleholmen – Lasarettet – Centrum – Knalleland, energieffektiviseringar och en serviceinriktad avfallshantering/återvinning.

Dessutom bör man satsa på information och utbildning om ekologi och kretslopp. Information om livsmedlens betydelse ur klimatsynpunkt och om närproducerade livsmedel. Information om konsumtionsmönster; konsumera tjänster i stället för massproducerade produkter från till exempel Kina. Det finns många exempel – det är dags för våra politiker att visa handling.

Annons

Tillsätt en arbetsgrupp på lokal nivå, som skall studera hur vi skall hantera de utmaningar som ligger framför oss. Att ta hänsyn till naturens lagar är inte ett hot mot vår välfärd utan en nyckel till vår överlevnad.

Även vi vanliga människor måste naturligtvis undvika utsvävningar som leder till höga utsläpp av växthusgaser, såsom onödiga flyg- och bilresor, överkonsumtion av kött och andra produkter. Har vi något val – om vi vill se våra barn och barnbarn i ögonen? Med hopp om en hållbar planet!

Tommy Josefsson

Anders Assarsson

klimatansvariga i BNF

Kaj Svensson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons