Debatt

Medmänskligt att hjälpa både här och i hemländer

Debatt ,

Svar till ledaren ”Rätt av Mark att säga nej till tiggarboende”, BT 4/10.

Europas största minoritet, romerna, är ofta diskriminerade och tvingas leva under mycket svåra förhållanden. De flesta som åker hit och tigger är från Rumänien och Bulgarien. Självklart är det bra och nödvändigt att hjälpa i deras hemländer. Det sker insatser, men hemländernas, EU:s, och olika organisationers insatser kommer att ta tid innan de ger tillräcklig verkan. När romerna får sina mänskliga rättigheter, möjlighet att försörja sig, utbilda sig och få drägliga bostadsförhållanden är oklart. Självklart vill vi i föreningen Solidaritet med EU-migranter i Mark att våra medmänniskor ska få det bra i sina hemländer och bidrar till hjälporganisationernas arbete där.

Borås Tidnings ledarsida ställer frågan: ”Vem är mest medmänsklig, den som lägger en slant i tiggarens mugg eller den som säger nej och kräver att Rumänien och Bulgarien tar ansvar för sitt folk?”. Borås Tidning har det cyniska svaret att verklig skillnad görs om stöd istället riktas mot hemländerna. BT använder samma retorik som SD i flyktingfrågan.

Vi anser att det är nödvändigt att värna om alla människors lika värde både här och nu samt i hemländerna och på långsikt. För så länge utsatta EU-medborgare inte kan finna sin försörjning i Rumänien och Bulgarien kommer de att fortsätta söka lyckan här genom ströjobb, att panta burkar och tiggeri. Genom att skänka en slant i tiggarens burk görs en välgärning. Pengarna går direkt till en behövande utan mellanhänder. Det tiggarna samlar ihop gynnar inte enbart den enskilde tiggaren och hans familj, utan pengar kommer även hem till hemlandet.

EU-migranterna är en ekonomiskt svag grupp som i regel bor under mycket bristfälliga förhållanden även när de vistas i Sverige. Hemmabyggda tält, i bilar och husvagnar. Boenden utan tillgång till el, värme, soptunna, toalett och dusch. Boendeförhållanden ingen ska behöva uppleva. Nackdelarna med denna typ av boende är stora både för de utsatta EU-medborgarna och för kommunen med flera. Boenden som riskerar att rasism, antiziganism hot och våld ökar. De har samma rätt till fri rörlighet inom EU som alla andra, dock har de inte råd att ta in på dyra hotell, det krävs billigare alternativ för att undvika illegala boplatser. 

Vi har i samverkan med bland annat kyrkliga församlingar kunnat ordna med väl fungerade boende i husvagnar med tillgång till el, dusch och toalett. Vi har koncentrerat vår hjälp (på grund av våra förutsättningar och resurser) till ett tiotal personer från fem olika hushåll, som tidvis uppehåller sig i Skene, Kinna, Örby.

Vi vädjar till invånare, företagare och organisationer om att få hyra en lokal till ett härbärge eller en plats att ställa upp ett par husvagnar på med tillgång till el. 

När vi var i kontakt med Marks kommuns fastighetschef så frågade vi enbart om en lokal att hyra. Därför kvarstår frågan om det finns någon politisk vilja att i Mark hyra oss en plats att ställa husvagnar på? För oss veterligen har frågan varken beretts eller varit uppe för politiskt beslut. Margareta Lövgren (M) är visserligen kommunstyrelsens ordförande, men hon bestämmer väl inte själv?

Håkan Andersson

Solidaritet med EU-migranter i Mark

Svar direkt:

SD vill förbjuda tiggeri. Det vill inte BT:s ledarsida. Ledarsidan har också uppmuntrat att de som vill stödja EU-migranter, som alltså har rätt att vistas i landet i upp till tre månader, bäst gör det genom bidrag till de olika etablerade hjälporganisationer som gör en stor insats, i Sverige och i människornas hemländer. Vi kan bara notera att en liknande uppmaning formulerats av ansvarigt statsråd, Åsa Regnér (S) liksom nationelle samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, och hjälporganisationen Hjärta till hjärtas biståndsansvarige Rickard Klerfors.

Ledarsidan anser att kommuner, av en rad skäl, inte ska bidra till att bygga upp en infrastruktur för tiggeri. I det långa loppet gynnar det allra minst de fattiga.

Avslutningsvis vill jag, apropå humanitet, nämna att Borås Tidning är ett av – tack och lov – många företag i Sjuhärad som ekonomiskt stött UNHCR:s arbete i flyktingkatastrofen.

Lars Näslund

politisk redaktör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.