GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marknadshyror är inte lösningen

Att skylla bostadsbristen och den låga byggtakten på att fastighetsägare tjänar dåligt med pengar är fel. Att vissa fastighetsägare vill införa marknadshyror är logiskt. Vi ska däremot vara medvetna om att det kommer att svida rejält i hyresgästernas plånböcker.
Debatt • Publicerad 23 augusti 2013

I Sverige råder skriande bostadsbrist. Nästan 300 000 ungdomar saknar idag eget lägenhetskontrakt. Borås Tidnings ledarredaktion (13/8) påstår att låga hyresnivåer är anledningen till bostadsbristen. Dagens hyressättningssystem bör skrotas och ersättas med mer ”realistiska” och ”marknadsanpassade” hyresnivåer. Att införa marknadshyror skulle enligt Hyresgästföreningen innebära ett farligt och ovälkommet systemskifte. Det finns bättre sätt att komma till rätta med bostadsbristen.

Enligt ledarredaktionen måste det ”löna sig” att bygga hyresrätter, men att fastighetsbranschen skulle vara olönsam är nonsens. Det gäller speciellt för hyresrätter. Bolag som äger och förvaltar hyresfastigheter tjänar gott om pengar. Enligt Svenska Bostadsfonden och IPD Svenskt Bostadsindex så är avkastningen på hyresfastigheter väldigt god, och att investera i hyresrätter innebär låg risk och ”stabilt kassaflöde”. Bostadshyresmarknaden är dessutom okänslig för det ekonomiska läget i landet eftersom folk behöver boende oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.

Att skylla bostadsbristen och den låga byggtakten på att fastighets-ägare tjänar dåligt med pengar är alltså fel. Att vissa fastighetsägare vill införa marknadshyror för att tjäna ännu mer pengar är utifrån deras synvinkel logiskt. Vi ska däremot vara medvetna om att det kommer att svida rejält i hyresgästernas plånböcker.

Det är dessutom fel att påstå att boende i miljonprogramshus subventionerar nyproducerade lägenheter i centrala lägen. Varje nyproduktion bär sina egna kostnader. Tittar man på hyrorna i nyproducerade lägenheter i exempelvis Borås så är de nästan dubbelt så höga som i miljonprogrammens lägenheter. Här är det knappast tal om någon subvention.

Hyrorna för de allra flesta hyreslägenheterna i Sverige sätts via förhandlingar mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. Grunden i systemet med förhandlade hyror är att ingen ska behöva lämna sitt hem till följd av oskäliga hyreshöjningar. Detta besittningsskydd försvinner helt med marknadshyror. Förhandlingssystemet utgör även en trygghet för fastighetsägarna som kan se fram emot stabila inkomster utan marknadens prissvängningar.

Det finns heller ingen garanti för att det byggs mer om hyressättningen släpps fri. De ökade vinsterna kan lika gärna hamna hos aktieägarna. Det är av den anledningen inte konstigt att varken Hyresgästföreningen, Sabo, hyresgäster i allmänhet eller något av Sveriges riksdagspartier förespråkar marknadshyror.

Vi är helt överens med ledar-?redaktionen om att Sverige har allt att vinna på ett ökat byggande. Vi är också överens om att den svenska bostadspolitiken är missriktad. Däremot ser vi helt andra förslag till lösningar.

Vi behöver få bukt med skenande byggkostnader. Regering och riksdag måste ge hyresrätten samma skattevillkor som andra boendeformer, och stimulera nyproduktion genom investeringsbidrag. Samtidigt bör kommunala särkrav i byggandet ses över och tas bort i de fall de är omotiverade och fördyrande. Först då kan vi få fart på byggandet utan att stjälpa tryggheten och rättvisan i boendet.

Kjell Högström

ledamot, Hyresgästföreningen Sjuhärad

Lennart Derehag

ordförande, Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.