Märkliga utspel från hyresvärdar
När nu förhandlingarna om nästa års hyror drar igång på många håll (med både allmännyttiga och privata hyresvärdar) kan vi konstatera att de yrkanden om höjningar vi fått in i många fall ligger på alltför höga nivåer.
Med alltför höga hyreshöjningar riskerar hyresrätten att förlora i konkurrenskraft gentemot andra boendeformer, där man anstränger sig för att hålla kostnaderna nere.
Vi kommer från Hyresgästför-eningens sida givetvis att göra allt för att hålla nere hyreshöjningarna, men det finns också anledning att nu peka på några andra faktorer som både privata och allmännyttiga hyresvärdar förvånansvärt nog driver mot oss inför hyresförhandlingarna.
I den nya lagstiftningen för kommunala bostadsaktiebolag framgår att dessa enbart inte längre ska vara hyresledande på orten, utan begreppet förhandlad hyra ska numer gälla både allmännytta och privata hyresvärdar. Det vill säga att även de privata hyresvärdarna ska förhandla hyran med oss på egna siffror och meriter. Helt okej tycker vi. Men det förutsätter rimligen också att vi som motpart får tillräckliga underlag från dessa hyresvärdar att förhandla på, exempelvis underhållsplaner och hyresgästenkäter.
Tyvärr kan vi konstatera en likartad inställning hos några få av de allmännyttiga hyresvärdarna också, där de inte vill ge oss vissa sifferunderlag! Vill man vara en seriös hyresvärd och fullvärdig förhandlingspart bör man rimligen lämna ut underlag för sina kostnadsökningar.
Ett annat utspel vi förvånas över är också de privata hyresvärdarnas organisation, Fastighetsägarna, när den ”jagar” de kommunala bostadsföretagen på olika orter, med syfte att se till att de är affärsmässiga och genererar tillräcklig vinst. De har även skrivit brev till kommunpolitikerna i saken.
Märkligt! För några år sedan gick Fastighetsägarna Sverige till EU-domstolen och påstod att de kommunala bostadsföretagen hade konkurrensfördelar av samhället i jämförelse med de privata hyresvärdarna. Nu vill man samarbeta på ort och ställe med de kommunala bostadsföretagen om prisbilden/hyresnivåerna lokalt – det vill säga kartellbildning istället för ökad konkurrens.
Vi tycker också det finns anledning att upprepa för alla hyresvärdar att vi inte har infört marknadshyror i Sverige och att det inte enbart är läget för en fastighet/bostadslägenhet som påverkar hyran.
Det är fortfarande den så kallade bruksvärdesprincipen som gäller och där både standard, service, underhåll och hyresgästernas värderingar av sitt boende som är vägledande för hyressättningen. Hur en hyresvärd sköter dessa faktorer vet vi är avgörande för vilket betyg hyresgästerna sätter på sin hyresvärd.
Arne Nilsson
regionchef Hyresgästföreningen region Bohus-Älvsborg-Skaraborg
Peter Laang
förhandlingschef Hyresgästföreningen region Bohus-Älvsborg-Skaraborg