Märklig syn på Lissabonfördraget
Borås Tidning hävdar på sin ledarsida den 19 maj att det så kallade Lissabonfördraget, som man nu väljer att kalla den tilltänkta EU: grundlagen för, leder till att de nationella parlamentens inflytande ökar. Detta är propagandistiskt nonsens. Det faktiska förhållandet är det motsatta. Fördraget leder till allt mer av överstatlighet och tvingar oss i allt större utsträckning att anpassa den inhemska politiken efter direktiv från Bryssel.
Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudin redovisar de faktiska förhållandena i en debattartikel den 26 maj.
Ledarredaktionen avfärdar de kritiska synpunkterna med att hänvisa till att de nationella parlamenten kan protestera mot kommissionens lagstiftningsförslag.För detta krävs att en tredjedel av de nationella parlamenten enas i sin kritik. Den framförda kritiken innebär endast en omprövning av beslutet och innebär inte att förslaget behöver dras tillbaka.
Kommissionen får bakläxa om tre fjärdedelar av parlamenten är emot i polisiära och straffrättsliga frågor och två tredjedelar i övriga ärenden.
Sverige är i EU-sammanhang en litet och obetydlig land som svårligen kan mobilisera det antal supportrar som behövs. Om EU:s maktelit vill köra över våra folkvalda politiker har vi i realiteten inget att sätta emot.
Lissabonfördraget blir ett hårt bakslag för demokratin, i den form som vi vant oss att se den. Junilistan behövs som ett politiskt alternativ. Det är viktigt med en tydligt EU-kritisk röst som kan samla röster från hela det politiska fältet. Junilistan är denna röst.
Sven Wemmeus , Bredared