Annons

Märklig syn på Lissabonfördraget

Debatt • Publicerad 29 maj 2008
Högtflygande teater i Lissabon - är det vad EU-politikerna sysslar med?
Högtflygande teater i Lissabon - är det vad EU-politikerna sysslar med?Foto: Scanpix

Borås Tidning hävdar på sin ledarsida den 19 maj att det så kallade Lissabonfördraget, som man nu väljer att kalla den tilltänkta EU: grundlagen för, leder till att de nationella parlamentens inflytande ökar. Detta är propagandistiskt nonsens. Det faktiska förhållandet är det motsatta. Fördraget leder till allt mer av överstatlighet och tvingar oss i allt större utsträckning att anpassa den inhemska politiken efter direktiv från Bryssel.

Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudin redovisar de faktiska förhållandena i en debattartikel den 26 maj.

Annons

Ledarredaktionen avfärdar de kritiska synpunkterna med att hänvisa till att de nationella parlamenten kan protestera mot kommissionens lagstiftningsförslag.För detta krävs att en tredjedel av de nationella parlamenten enas i sin kritik. Den framförda kritiken innebär endast en omprövning av beslutet och innebär inte att förslaget behöver dras tillbaka.

Kommissionen får bakläxa om tre fjärdedelar av parlamenten är emot i polisiära och straffrättsliga frågor och två tredjedelar i övriga ärenden.

Sverige är i EU-sammanhang en litet och obetydlig land som svårligen kan mobilisera det antal supportrar som behövs. Om EU:s maktelit vill köra över våra folkvalda politiker har vi i realiteten inget att sätta emot.

Lissabonfördraget blir ett hårt bakslag för demokratin, i den form som vi vant oss att se den. Junilistan behövs som ett politiskt alternativ. Det är viktigt med en tydligt EU-kritisk röst som kan samla röster från hela det politiska fältet. Junilistan är denna röst.

Sven Wemmeus , Bredared

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons